Mijn 1000 soortenjaar

2025, tijd voor een nieuwe uitdaging

En nee, ik ga mijn baan als meester op de Burgerschool in Dokkum natuurlijk niet opgeven. Sterker nog, deze nieuwe (fotografie) uitdaging kan ik juist weer gebruiken tijdens het lesgeven.

Weten jullie het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees? Herkennen jullie een torenvalk, sperwer of buizerd? En herkennen jullie alle planten en bomen?

In de afgelopen schooljaren heb ik geprobeerd de kinderen in mijn klas bewuster en enthousiaster te maken voor de natuur om hun heen. Door kleine doelen te stellen, een lijst van 10 soorten, nam de kennis over de behandelde soorten aantoonbaar toe. De kinderen zoeken de soorten van de lijst, maken een foto van de soort (boom, plant, vogel, insect etc.) en sturen die naar mij toe. Natuurlijk bespreken we de 10 soorten 1 voor 1 tijdens de gestelde periode. Voordeel voor de leerkracht, dat kan al in slechts 5 minuten per keer.

Zo komen we aan het eind van een schooljaar zeker wel tot 100 soorten en is de ‘soortenschat’ bij de kinderen weer wat uitgebreid. En dat dat wel nodig is bleek laatst uit een onderzoek waaruit bleek dat jongeren veel voorkomende planten en vogels minder goed herkennen dan ouderen. (https://nos.nl/artikel/2538528-jongeren-herkennen-veelvoorkomende-planten-en-vogels-minder-goed-dan-ouderen)

Een tijd geleden zag ik een nieuwe cursus online komen bij natuurfotografie.nl: ‘Mijn 1000-soortenjaar’. In een jaar tijd 1000 verschillende soorten waarnemen. Dat lijkt veel, en dat is het volgens mij ook zeker wel. Tegelijk is het ook een leuke uitdaging om ervoor te zorgen dat ik voldoende buiten kom in het komende jaar. Mijn eigen soortenkennis is door het fotograferen in ieder geval op het gebied van insecten en vogels redelijk toegenomen, maar het gebeurt nog regelmatig dat ik ‘nieuwe’ soorten ontdek die ik eerst moet opzoeken.

 

Daarom ga ik in 2025 door middel van deze cursus (inclusief lessen over de soorten en het fotograferen ervan) op zoek naar 1000 soorten om én mijn eigen soortenkennis te vergroten én in mijn fotografie een uitdagend doel te hebben.

En wie weet herken ik aan het eind van 2025 wel een appeltak, een laatvlieger of een dennenmoorder.