Foto's

Foto avontuur: Mijn 1000 soortenjaar april van Erik Lei

April, alweer de 4e maand van mijn 1000 soortenjaar.

Houtwiel
Op een woensdagochtend in de eerste week van de maand noteerde ik de 1e soort. Een vogel die ik tot dusver nog nooit eerder had gehoord. Een vreemd, bijna mechanisch, gebrom bleek het geluid van de snor te zijn. Een vogel, die zich veelal schuilhoudt in het riet. Deze ochtend zag ik de vogel helaas niet, maar het kunnen luisteren naar dit bijzondere geluid was alweer een leuke ervaring.

Op vogelgebied zag ik deze ochtend o.a. nog de blauwborst, de roodborsttapuit en ik hoorde opnieuw het gehoemp van de roerdomp. Deze laatste vogel hoop ik toch nog ergens te kunnen spotten dit jaar.

Voordat ik terugliep naar de auto liep ik nog even naar een klein gebied met bomen aan de overkant van het water. Hier waren de afgelopen dagen verschillende soorten vlinders gemeld. Helaas was het vandaag niet heel erg mooi weer en was er geen een vlinder die zich liet zien. Toen ik terugliep zag ik een vogel in de boom zitten met een wel heel oranje buik. Het bleek een goudvink te zijn. Leuk om deze vogel ook eens in het wild te zien. Ik had hem in een paar jaar geleden wel eens gezien, maar dat was vanuit een vogelhut.

Rondje Lauwersmeer met dwaalgasten

Ik heb me dit jaar aangesloten bij de ‘dwaalgasten community’. Een omgeving op discord waar mensen zijn aangesloten die luisteren naar de vogelspotcast. Een van de leuke dingen van deze community is dat er af en toe spontaan uitjes tot stand komen. Zo ook nu, in het Lauwersmeer. Met een klein groepje spraken we af bij het Lauwersmeergebied om opzoek te gaan naar zo veel mogelijk verschillende vogels. De dag begon met waterpiepers die dicht bij onze schuilhut opzoek waren naar voedsel.
Vele vogels later kon ik voor mijn lijst verder nog de grote gele kwikstaart en de bontbekplevier toevoegen. Het hielp enorm dat ik af en toe even door de scope van de andere mensen kon kijken. Mijn lens kan behoorlijk inzoomen en met de verrekijker kom ik een heel eind, maar tegen de zoomkracht van een scope kan ik nog niet echt op. Bijzonder om de vogels van zo dichtbij te kunnen observeren.

Bijen zoeken met de klas
In het kader van de nationale bijentelling heb ik met mijn klas een half uurtje naar bijen gezocht in het Bonifatiuspark in Dokkum. Een leerzaam half uurtje waarbij de kinderen opzoek gingen naar verschillende soorten bijen. Ondertussen kon ik het niet laten om natuurlijk ook de gevonden soorten toe te voegen. O.a. de gewone wesp, akkerhommel, gewone sachembij en de rosse metselbij konden worden toegevoegd. Ook verschillende lieveheersbeestje soorten en de groene schildwants lieten zich goed bekijken door mijzelf en de leerlingen.

Nienoord
Ik probeer overal waar ik kom stiekem te kijken of ik niet wat nieuwe soorten zie. Zo ook tijdens een uitje naar speelpark Nienoord met familie. Op de weg naar het park stond o.a. raapzaad, daslook, de kluwenhoornbloem en de bosanemoon. In het park zelf vloog de boerenzwaluw en kon ik twee nieuwe vlindersoorten (oranjetipje, klein geaderd witje) toevoegen.

Kollumerwaard
Na twee woensdagochtenden in de Houtwiel was het wel weer eens tijd voor een nieuwe omgeving. De keuze viel op een nog niet eerder bezocht deel van de Kollumerwaard. Het had de afgelopen dagen een beetje geregend waardoor het op sommige plekken nog wat nat was. Voordeel hiervan was dat de slakken zich goed lieten zien met als gevolg dat ik de zwartgerande tuinslak en de gewone barnsteenslak kon toevoegen.
Al wandelend was al snel het geluid van een ander moeilijk te fotograferen vogeltje te horen, de cetti’s zanger. Uit een bosje kwam heel even het qua volume harde geluid van deze vogel. Opnieuw lukte het niet om hem op de foto te zetten.
Een kleine 100 meter verder was de snor te horen en dit keer zat hij zelfs boven in een rietstengel te ‘zingen’ dus dit was een goede kans om hem op de foto te zetten. Tijdens het fotograferen vlogen er drie kleine vogels door het beeld. Op het eerste gezicht baardmannen, ook erg fotogeniek. Ik schakelde snel door naar 1 van de drie vogels die in het riet iets dichterbij was gaan zitten. Snel wat foto’s gemaakt en niet bewust gekeken naar de resultaten zodat ik snel verder kon met het fotograferen van de snor.
Bij thuiskomst bleek het voorbijvliegende vogeltje niet een baardman te zijn, maar een buidelmees. Een zeldzame vogel in Nederland. Om deze reden worden waarnemingen van deze vogel ook veelal verborgen gehouden op waarneming.nl om de rust voor deze vogels niet te verstoren. Een bijzondere waarneming dus, al was dat op het moment zelf niet helemaal duidelijk. Ik was al lang blij met de snor. De cetti’s zanger werkte zowaar ook mee op de terugweg, zodat ik ook daar snel wat foto’s van kon maken.

Dagjeindenatuur
Ook deze maand ben ik weer een keer op pad geweest met een gids van dagjeindenatuur.nl. In de avond stond een excursie gepland rondom het Zuidlaardermeer. Voordat ik richting het Zuidlaardermeer reed ben ik eerst nog even in de Onlanden geweest. Een natuurgebied vlakbij de stad Groningen. Hier kon ik naast een tapuit en de grasmus ook grote vossenstaart, kale jonker en gewoon speenkruid toevoegen.
Tijdens de excursie onder leiding van gids Marijn zagen we vele verschillende vogelsoorten. Een groot aantal die ik dit jaar (of überhaupt) nog niet had gezien. Na de al veel bekeken blauwborst zagen we bovenin de boom een paapje zitten. Een vogel waarvan ik nog nooit had gehoord, maar zeker niet minder leuk om te bekijken. Overvliegend zagen we o.a. regenwulpen en een reuzenstern. En door de scope kon ik drie koereigers bekijken die op een behoorlijke afstand lekker in het gras op een rijtje zaten. Een gezellige en zeker weer leerzame excursie.

Alde Feanen
Via natuurtrip.nl hadden we een tijdje geleden voor een paar euro een speurtocht aangeschaft voor de kinderen. Wegens ziekte konden we destijds niet direct op pad, maar nu was een mooi moment om deze route met z’n allen te lopen.
Ik heb ongeveer elk stukje groen dat ik niet eerder had gezien op de foto gezet en bekeken via de obsidentify app. Dit leverde toch weer zo’n 12 nieuwe bomen/plantensoorten op. Nieuwe vogels lieten zich helaas niet fotograferen. We hoorden een sprinkhaanzanger, van wie de zang een klein beetje lijkt op die van de snor. Daarnaast galmde de zang van de onlangs in Nederland teruggekeerde koekoek door het bos.

Kollumerwaard II
Aan het eind van de maand besluiten we nogmaals in het gebied te gaan wandelen om te kijken of we buidelmees nog een keer kunnen vinden. De vorige keer zagen we hem wel, maar wisten we niet dat het om de buidelmees ging. Dus vol goede moed deden we een nieuwe poging. Met de tuinfluiter en de huiszwaluw gelukkig wel twee nieuwe vogels op de lijst, maar de buidelmees liet zich deze ochtend helaas niet meer zien.

Boekel
In de meivakantie zijn we met familie een week op vakantie in Boekel, Noord-Brabant. Een nieuwe omgeving, met misschien wel vele nieuwe soorten. De vakantie begon qua soorten goed met o.a een levendbarende hagedis en een bonte vliegenvanger. Het was een heerlijk zonnige week, waardoor er ook vele insecten tevoorschijn kwamen in de grote tuin die we bij het vakantiehuis hadden. De hele lijst zal ik hier niet plaatsen, maar een enkele mooie waarnemingen waren de goudwesp, landkaartje (vlinder), bont zandoogje (vlinder) en een harige springspin. De ingepakte tas zat vol met camera apparatuur, maar de macro camera had ik helaas thuis gelaten. Gelukkig kun je tegenwoordig met je telefoon ook prima foto’s maken. Voor de extreme close-ups moet ik de soorten dan nog maar een keer vinden.

Nog zeker het vermelden waard was de toevallige ontmoeting met een zwarte ooievaar. Ik was aan het wandelen in het ‘Kampina’ gebied vlakbij Tilburg. In een klein stukje water stond een ‘normale’ ooievaar, maar daarnaast stond minstens zo’n grote vogel in het zwart. Toen ik doorliep vloog hij helaas direct weg. Ik kon gelukkig een aantal foto’s maken en de vogel goed bekijken op de camera. Het bleek een zeldzame zwarte ooievaar te zijn. Deze vogels trekken in deze periode door Nederland om elders te broeden. In Nederland broeden deze vogels helaas niet.

Led-emmer
Omdat we nog wat ruimte in de auto hadden was ook de led-emmer met ons mee naar Brabant. Door de warmte nachten waren de omstandigheden voor het neerzetten van de emmer erg gunstig. De nachtvlinders en motten zijn vooral tijdens de warmere nachten actief.
In de emmer vond ik op verschillende dagen meerdere nieuwe soorten: een mendicabeer, vaal kokerbeertje, gestippelde oogspanner, voorjaarsdwegspanner, puta-uil, vogelnestmot en als klap op de vuurpijl een ‘zeer zeldzame’ koolzwammot.
Een goede score als het gaat om nieuwe soorten!

Uiteindelijk staat de teller op 1 mei op 458 verschillende soorten. Het blijft bijzonder hoeveel nieuws er om je heen te zien is als je er echt op let. Ook de kinderen helpen fanatiek mee met zoeken. Dagelijks komt er wel iemand langs om me te wijzen op misschien wel een nieuwe soort.