Februari, de kortste maand van het jaar en daarmee natuurlijk minder dagen om soorten te zoeken.
De maand begon met het zoeken van soorten voor mijn dochter Isa. Ook bij haar in de klas moeten de kinderen inmiddels soorten zoeken en fotograferen. Leuk dat dat idee zich verder heeft verspreid. Het doel was het vinden van een pissebed. Normaal natuurlijk simpel te vinden in de tuin, maar net vandaag natuurlijk niet. We besluiten naar een stapel boomstammen te gaan in het tolhuispark. Hier duurde het niet lang voordat de foto gemaakt was en ik de kelderpissebed kon bijschrijven op het lijstje met soorten. Naast de pissebed zagen we ook nog een vuurgoudhaan wegvliegen en roepen dus dat was een mooie bonus.
Onze tuin staat een beetje in winterstand. Alles moet binnenkort weer even worden bijgewerkt. Voordeel is wel dat er nu allerlei ‘onkruid’ plantjes groeien zodat ik na een klein rondje foto’s maken in de tuin weer wat kleine plantjes kon bijschrijven.
Mossen
Deze maand hadden we een ruim twee uur durend webinar over verschillende mossen. Ongelofelijk hoeveel verschillende soorten je hiervan hebt in Nederland. De ene nog fotogenieker dan de ander. Die fotogenieke versies heb ik nog niet echt gevonden, maar overal waar ik kom probeer ik mijn ogen open te houden voor de mossen. Tijdens het wachten bij een sporthal of parkeerplaats, overal zijn soorten te vinden. Bijvoorbeeld heksenvingermos, zomersneeuw of vals rendiermos. De bedenker van al die Nederlandse benamingen heeft iig voldoende fantasie.
Oostvaardersplassen
Ook de vogels mochten deze maand niet ontbreken. Ik merk dat het herkennen van vogels steeds beter gaat. Voorwaarde is wel dat ze een klein beetje stilzitten. Vliegende vogels is (bij de meeste soorten) echt nog een uitdaging. Aan het begin van het jaar ben ik gaan luisteren naar de vogelspotcast (tip!). Hierin gaat Arjan Dwarshuis samen met een vriend op pad om vogels te kijken en te ontdekken. Ideaal om te luisteren tijdens lange ritten en nog leerzaam ook. Hoe dan ook, vanuit de vogelspotcast werd een wandeling door de Oostvaardersplassen georganiseerd. Ik was hier in januari al eens zelf geweest, maar met een gids hoopte ik natuurlijk nog meer soorten te kunnen ontdekken. Dat bleek zeker zo te zijn. Al op de parkeerplaats vloog er van alles voorbij. De kleine bonte specht, blauwe kiekendieven, staartmezen en appelvinken. Niet alles nog op de foto kunnen krijgen, maar dat blijft een mooi doel voor later.
Met een warmtecamera vonden we een goed verscholen bokje in het riet. Deze vogel duwt z’n lijf tegen de grond bij onraad en is zo goed gecamoufleerd dat het zelfs als je weet waar hij ergens zit een grote uitdaging is om hem te zien. Laat staan fotograferen.
Aangekomen bij de plek waar het bokje vaak gezien werd werden we gewezen op een kerkuil verderop in het bos. Na even zoeken kon ik de tweede uilensoort van dit jaar toevoegen aan de lijst.
Afgelopen jaar had ik geen idee van het bestaan van meer soorten zwanen in Nederland. Normaal gesproken kom je eigenlijk ook alleen de knobbelzwaan vaak tegen. Tijdens de wandeling in de Oostvaardersplassen kwamen we ook de kleine en de wilde zwaan tegen. Inmiddels heb ik, met de knobbelzwaan erbij al drie zwanensoorten in Nederland kunnen fotograferen. Alleen de zwarte zwaan heb ik nog niet gezien.
Om deze maand ook nog een ‘zeer zeldzame’ soort toe te voegen aan de lijst reden we ook nog even langs natuurpark Lelystad. Hier zit de afgelopen maanden een dwergaalscholver. Het is een zogeheten dwaalgast, die heel af en toe in west Europa voorkomt.
Voorjaarsvakantie
In de voorjaarsvakantie verbleven we met het hele gezin in een huisje op het strand van Hoek van Holland. Dit zorgde natuurlijk voor vele verschillende soorten schelpen op de lijst. Samen met Isa en Fenne ging ik fossielen zoeken tijdens een excursie bij de Zandmotor. We vonden allerlei fossielen van zoogdieren (o.a. wolharige mammoet) uit de ijstijd. Enorm leerzaam, maar voor de soortenlijst minder interessant. Ik heb alleen de gevonden schelpen en andere vondsten (o.a. ei van hondhaai en de stekelrog toegevoegd aan de lijst).
Tijdens een strandwandeling later in de week zagen we in de verte grijze zeehonden jagen in de branding. Helaas erg ver weg voor een goede foto. Alleen de kop was min of meer te herkennen. Ter bevestiging maar even het zeehondencentrum gevraagd, idd een grijze zeehond. Veel dichterbij, namelijk lekker zonnend op het strand, lag een gewone zeehond. Deze konden we rustig op een afstandje bekijken en fotograferen.
Amsterdamse waterleidingduinen
Omdat vogels kijken met een gids goed was bevallen ben ik in de vakantie ook nog op pad geweest in de Amsterdamse waterleidingduinen. De wintergasten stonden centraal. Nog meer (ik wist niet dat er zoveel waren) eendensoorten kon ik toevoegen aan de lijst. Een van de mooiere soorten was vandaag de krooneend.
De meerwaarde van een warmtecamera werd weer snel duidelijk toen we in de verte een wit stipje zagen oplichten. Het bleek een slapende watersnip te zijn tussen het riet. Deze waren we anders 100% zeker rustig voorbijgelopen. Ik heb een foto toegevoegd van deze goed verstopte vogel.
Ook o.a. de Havik, de slechtvalk en de roodborsttapuit kon ik toevoegen aan de lijst. De kleine zilverreiger, die in januari nog net voor het maken van een foto wegvloog, bleef gelukkig dit keer wel rustig zitten.
Ravenswoud
Aan het eind van februari zijn we met het hele gezin nog gaan kijken bij uitkijktoren ‘de zeven’ in de buurt van Ravenswoud. In dit bos werden af en toe bosuilen en zwarte spechten gezien. Naast twee nieuwe soorten voor de lijst, zou de zwarte specht sowieso een unieke waarneming zijn. Deze spechtensoort had ik nog niet eerder gezien.
De bosuil vonden we niet, z’n braakballen onder aan de boom wel. De zwarte spechten (er waren 2) lieten zich uiteindelijk gelukkig wel even zien. Een erg mooie zwarte vogel met herkenbare rode streep op z’n kop.
Het bracht het totaal na februari op 208 soorten. In de komende maand staat er een wandeling op het programma waar ik opzoek ga naar de otter. Daarnaast komen er weer wat meer insecten tot leven en komt hopelijk de bestelde led-emmer om nachtvlinders te gaan tellen binnen zodat ik me daar de komende maand wat meer op kan gaan richten.
De complete lijst van soorten is te vinden via: https://tinyurl.com/SoortenErik