Dit jaar ga ik zoals jullie misschien wel hebben gelezen op zoek naar 1000 verschillende soorten in 1 jaar. Elke maand schrijf ik een kleine update om jullie mee te kunnen nemen in wat ik zoal tegenkom.
En dat was alweer de maand januari. Een maand met veel kou, mist en regen, maar desondanks heb ik heel veel soorten kunnen spotten.
Omdat we nog lekker een midweek in Duitsland waren in de kerstvakantie begon het tellen pas bij thuiskomst. Ik zou immers 1000 soorten zoeken in Nederland, dus o.a. de eekhoorn, de boomklever en de grote bonte specht die we vanaf de ontbijttafel konden bewonderen telden nog niet mee.
Om een goede start te maken bezocht ik aan het begin van de maand de Oostvaardersplassen. Een vogelrijke plek, en als je net begint is alles natuurlijk nieuw op de lijst en schiet het tellen mooi op. Met tientallen nieuwe vogelsoorten op zak keerde ik die ochtend weer huiswaarts. O.a. de zeearend, de ijsvogel en de sperwer, vaak fotogenieke vogels, wist ik tijdens dit uitje al weg te strepen. Dat fotogenieke is leuk, maar om van alle 1000 soorten een mooie foto te maken is een iets te grote uitdaging heb ik inmiddels ervaren.
Op een van mijn vrije woensdagochtend toen het een keer niet mistig was of regende kon ik aan de waddenkust bij Moddergat nog een aantal vogelsoorten bijschrijven; de maand ging goed van start.
Omdat ik me vooral aan het richten was op vogels bleef de teller even een tijdje stil staan. Om toch de gewenste 100 soorten (mijn streven elke maand) te halen ben ik meer om me heen gaan kijken op weg naar mijn werk of de winkel. Vooral naar mos, in vele soorten en maten. Iets wat leek op een kauwgomvlek op straat, bleek weer een nieuwe korstmossoort voor de lijst. Ook op bomen, muurtjes en paaltjes waren vele soorten (korst)mossen te vinden. Inmiddels ben ik er wel achter dat mijn favoriete app (OBSIdentify) toch erg veel moeite heeft met het determineren van de juiste soorten. Nu is mijn eigen mos kennis ook nog niet erg goed, dus af en toe sla ik ook maar een onbekende mossoort over. Gelukkig is er binnenkort een webinar van een ‘mos expert’.
Zoals jullie misschien wel ergens hebben gezien of gelezen besloot een zeldzame brileider neer te strijken langs de Texelse waddenkust. Na drie weken dobberde hij nog steeds langs de kust, dus besloten we vorige week met het hele gezin een dagje Texel te doen. De eerste ‘zeer zeldzame’ soort op mijn waarneming.nl lijst was een feit. Natuurlijk hebben we niet de hele dag naar de brileider staan kijken en hebben we ook even het strand bezocht. Onze kinderen vinden het erg leuk om dingen te verzamelen, dus al snel was er een emmer vol met schelpen gevuld.
Normaal nemen we deze lang niet altijd mee, maar voor deze keer wilde ik wel een uitzondering maken.
Op een woensdagmiddag na schooltijd hebben de meiden de schelpen schoongespoeld, gecategoriseerd en vervolgens hebben we ze samen op naam gebracht. Een leuke activiteit en het leverde ook weer mooi 15 nieuwe soorten op voor de lijst.
Ondertussen gaat de zoektocht van de kinderen in mijn klas ook verder. Er wordt nog steeds fanatiek gezocht naar 10 soorten (per periode). De ransuil heb ik zelfs kunnen toevoegen aan mijn lijst n.a.v. een tip van een van mijn leerlingen.
De komende maand staan er twee ‘vogel’ uitjes met gids op de planning (1 in de Oostvaardersplassen en 1 in de Amsterdamse waterleidingduinen). Dat levert vast weer een aantal nieuwe vogelsoorten op. Daarnaast verblijven we een hele week in een huisje op het strand. Met de verzamelkunsten van de kinderen levert ook dat vast weer een hele hoop nieuwe soorten op.
Voor nu blijft de teller steken op 112 soorten (waarvan 77 vogels) met als zeldzaamste natuurlijk de brileider.
Doel voor februari is om uit te komen op in ieder geval 200 soorten, en ergens hoop ik weer een nieuwe uilensoort (veld- of kerkuil) toe te kunnen voegen aan de lijst.
Tips zijn natuurlijk altijd welkom!