Foto's

Foto avontuur: Mijn 1000 soortenjaar maart van Erik Lei

Maart

Otters
De maand begon op een koude, mistige zondag in de Weerribben-Wieden. Samen met een gids van dagjeindenatuur gingen we opzoek naar de otter. Vanwege de mist was het een flinke uitdaging om iets te zien vandaag. De otter laat zich sowieso niet makkelijk zien en als je dan zelf ook nog amper in de verte kunt kijken helpt dat niet mee. De natuur laat zich niet sturen zullen we maar zeggen. We zien helaas geen otter in levende lijve, maar wel verschillende sporen (uitwerpselen, looproutes).

Ravenswoud vervolg
In Februari waren we al eens in Ravenswoud om opzoek te gaan naar de zwarte specht en de bosuil. Op de terugweg vanuit de Weerribben-Wieden hoor ik dat de bosuil dit keer wel in z’n boom zit en dat er ook een paar raven in de weer zijn met een nest. Ik besluit op de terugweg toch nog even snel langs Ravenswoud te rijden en kan hierdoor zowel de bosuil als de raaf toevoegen aan de lijst.

Lauwersmeer
Op een zonnige zondagochtend gaan we met het hele gezin wandelen in het Lauwersmeergebied. We besluiten naar de nieuwe uitkijktoren ‘de Reiddomp’ te lopen. Onderweg hiernaartoe fotograaf ik allerlei plantjes, kevertjes en bloemen om de het aantal soorten voor deze maand een boost te geven. Ik heb verder geen excursies o.i.d gepland staan voor deze maand dus op voorhand leek het niet een erg makkelijke maand te worden. Naast al het groen dacht ik ook twee keversoorten toe te kunnen voegen. Helaas bleken de beestjes te snel voor een goede foto en bleef het bij loopkever onbekend en spiegelloopkever onbekend. De ‘onbekende’ soorten worden als een verzamelsoort toegevoegd aan mijn waarneming.nl lijst, maar tel ik niet mee voor de 1000. Door de status onbekend kun je ze namelijk niet met zekerheid op naam brengen en weet je dus eigenlijk gewoon niet wat het precies is.
Vogels waren er ook weer genoeg, alleen dit keer geen nieuwe soorten. We hebben met z’n allen wel even rustig staan kijken naar meerdere grote bonte spechten en een overvliegende zeearend.

De achtertuin

Ook in onze achtertuin zijn voldoende soorten te vinden. Ik mag zelf aangeplante plantensoorten natuurlijk niet meetellen, maar aan onkruid was er geen gebrek. Ook wel eens leuk om te zien hoeveel verschillende soorten dat dan weer zijn. Daarnaast zag ik hier in de wijk nog een fuut, kuifeenden, reeën en een Europese haas. Voldoende te zien dus vlakbij huis. De leukste vondst vond ik ze huiszebraspin, een klein spinnetje uit de familie van de springspinnen. Deze spin loopt niet van tak naar tak, maar sprint als hij is aangekomen bij een richel naar de overkant. Het lukt me gelukkig om hem te vangen, te fotograferen en daarna weer vrij te laten in de tuin.

Holwerd
In mijn zoektocht naar de vierde uilensoort van dit jaar, de velduil, kom ik regelmatig in Peasens en Holwerd. Op deze plekken heb ik deze uil vaker gezien en heel af en toe wordt hij hier in deze periode nog gemeld. Ik ben deze maand meerdere keren bij de kwelder vlakbij de boot naar Ameland geweest, maar heb de velduil niet kunnen spotten. Gelukkig was er genoeg te zien. Zo zag ik een lepelaar, waarvan later bleek dat het de eerste gemelde op waarneming was voor dit gebied in 2025, kwam er een torenvalk mooi overvliegen en groeide er van alles wat weer zorgde voor nieuwe soorten.

Bakkeveen
Isa moest voor haar eigen soortenlijst op school opzoek naar struikheide. Een ideale plek om dit te vinden is natuurlijk Bakkeveen. We wandelen hier een tijdje en naast de struikheide voor Isa vinden we ook kraaihei en gewone dophei. Ook verschillende dennen en sparren soorten kan ik weer afstrepen na deze wandeling. Op waarneming.nl had ik gezien dat er ergens op een boomstam een houtkroesje groeit. Het houtkroesje, een korstmossoort die in Nederland de status zeer zeldzaam heeft, was door iemand anders ontdekt en met de microscoop onderzocht om zeker te zijn van de determinatie. Op deze manier durfde ook ik de soort wel toe te voegen aan de lijst.

Lauwersmeer II
Op een woensdagmiddag, als alle kinderen naar school zijn, heb ik altijd even een paar uurtjes om ergens te gaan lopen. Dit keer is het weer in het Lauwersmeer, maar wordt het de vogelroute waarbij je precies de andere kant op loopt vanaf de parkeerplaats. De tjiftjaf laat zich snel horen, maar na een tijdje rondlopen kunnen we (Trynke is vandaag ook mee) de vogel nog niet vinden. We besluiten verder te lopen en later nog een poging te doen. Nog geen honderd meter verder horen we de volgende nieuwe soort, de cetti’s zanger. Ook deze vogel verstopt zich goed en heb ik nog niet kunnen fotograferen.
De wandelroute van vandaag loopt door een groot rietgebied waardoor de vogels zich goed kunnen verstoppen. Gelukkig zien we al snel wel een andere soort voorbijvliegen, een baardman. Ze blijven helaas niet stilzitten, maar een foto in vlucht is gelukkig wel gelukt. De meest bijzondere, en tot nu toe nog steeds onbekende, waarneming kwam op de helft van de wandeling. We lopen rustig langs een slootje met daarnaast riet wanneer er plotseling iets wegspringt/vliegt. We kunnen niet zien wat het is en lopen rustig verder. Even later horen we allebei een vreemd geluid, maar hebben geen flauw idee wat het is. We gaan wat opties af en beluisteren de bijbehorende vogelgeluiden, zonder match.
Omdat we na een tijdje op de plek te hebben gewacht niets meer horen of zien besluiten we door te lopen, zonder te weten wat we nu net hebben gehoord.

Het lukt nog om de tjiftjaf te fotograferen en de wandeling werd afgesloten met een bijzondere ontmoeting met een mol. Ik heb al veel molshopen gezien, die ik al had mogen meetellen voor de lijst, maar dit is natuurlijk leuker. We blijven een tijdje naar het dier kijken en na wat foto’s en filmpjes (op afstand) laten we de mol z’n gang gaan en rijden wij weer richting Dokkum.

Op soortenjacht met de klas
In mijn klas is er veel aandacht voor de natuur en de verschillende soorten die hierin leven. Omdat de gymles een keer niet doorgaan besluiten we na een buitenles spelling nog even naar het naastgelegen Bonifatiuspark te lopen om hier zoveel mogelijk soorten te zoeken. Leerzaam voor de kinderen, en wie weet kan ik zelf ook nog iets vinden wat ik kan toevoegen aan de lijst. We worden o.a. verrast door honderden vuurwantsen die uit hun winterholen zijn gekropen, een mospissebed en verschillende mieren. We hebben een poging gedaan om de citroenvlinder te fotograferen, maar dat is slechts een handjevol leerlingen gelukt. Ik heb hem wel toegevoegd, maar een foto moet ik later dan nog maar eens maken.

Nachtvlinders
In de led-emmer die ik sinds kort heb, heb ik deze maand ook mijn eerste drie nachtvlindersoorten kunnen vangen. De tweestreepvoorjaarsuil, de dubbelstipvoorjaarsuil en een nunvlinder. De vlinders komen af op het blauwe licht van de emmer en ‘vallen’ daarna via een trechter in de emmer. De volgende ochtend bekijk ik de inhoud van de emmer en laten de vlinders zich, vanwege de kou, rustig fotograferen. Na dit fotorondje heb ik ze weer vrijgelaten en is het wachten op de volgende geschikte warme nacht om de emmer weer in de tuin te plaatsen.

De maand maart sluit ik af met 316 soorten. Nog steeds op schema om de 1000 te halen. De complete lijst van soorten is te vinden via: https://tinyurl.com/SoortenErik