Fotograferen in de lente

De lente is de misschien wel de mooiste tijd van het jaar om te fotograferen.

Fotograferen in de lente

Zodra de dagen weer langer worden, de bladeren en bloesem weer aan de bomen komen, sneeuwklokjes en krokussen in de tuinen verschijnen en zodra tulpen de velden weer rijkelijk kleuren, dan is het lente en is het tijd om te gaan fotograferen!

De lente is altijd zeer kleurrijk, de natuur komt weer in leven en ook de dieren komen uit hun winterslaap of uit warmere oorden terug naar Nederland. Ben je niet zo van de winterfotografie, dan kun je tijdens de lente je camera weer uit de kast halen om eropuit te gaan in Nederland.

Fotograferen in de lente
Lentebloemen
Tulpenvelden fotograferen
Dieren fotograferen in de lente
Fotograferen in de natuur
Portretfotografie in de lente

Fotograferen in de lente

Weet je niet wat je kan fotograferen in de lente? Lees dan onderstaande tips. Bereid je fotografiedag altijd goed voor. Neem volle batterijen mee, genoeg SD-kaartjes om heel veel foto’s te kunnen maken. Heb je een drone? Neem deze altijd mee. Met een drone nog even de lucht in gaan levert verrassende foto’s op!

Leestip -> Dronelocaties in Nederland

Lentebloemen

Ze zijn er volop in de lente: voorjaarsbloemen. Sneeuwklokjes, krokussen, blauwe druifjes en tulpen. Voorjaarsbloemen vind je vaak in parkjes of in de berm. Tulpen in vele kleuren op de bollenvelden. Voorjaarsbloemen fotograferen is ideaal met een 50mm lens of met je macrolens. Met het zonnetje erbij kun je prachtige bokeh creëren.

Gebruik een wat groter diafragma (klein getal, bijvoorbeeld f/2.8 of f/4) om foto’s te maken van bloemknop tot bloem. Zo krijg je een wazige achtergrond, waardoor de knop of de bloem echt uit de foto springt.

Handig! -> Weet je niet zo goed welke bloemknoppen, bloemen of dieren je graag wilt gaan fotograferen en weet je niet goed waar je ze kunt vinden? Bekijk vooraf op www.waarneming.nl. Daar kun je onder andere op vinden waar en wanneer bepaalde dier- of plantensoorten gezien kunnen worden.

Van maart tot en met april kun je ook overal bloesems spotten. Weet je een locatie met fruitbomen? Houd ze goed in de gaten. Het bloesemseizoen eindigt al eind april, dus voordat je het weet zal je weer een jaar moeten wachten voordat je ze kunt fotograferen. Veelal vind je bloesem in de Betuwe, zoals bij de Lingedijk tussen Beesd en Tricht maar je vindt ook boomgaarden in Groningen en Zeeland en Limburg.

Tulpenvelden fotograferen

Tulpen bloeien langer dan bloesems. Tulpen bloeien van april tot half juni, al ligt dit uiteraard ook aan de weersomstandigheden. De bollenvelden vind je veel in Noord-Holland en Zuid-Holland. De Bollenstreek is een groot gebied waar je de meeste tulpen zult vinden. In de Bollenstreek worden ze volop gekweekt. Ga daar eens Bloemendaal, Lisse, Noordwijk Hillegom, Katwijk en Noordwijkerhout om de mooie, lange en kleurrijke velden te fotograferen.

Wil je met je drone de tulpenvelden filmen of fotograferen? Vraag dan even bij de boer of hij er bezwaar tegen heeft. Bekijk vooraf of je er mag vliegen met je drone, wellicht mag je drone in die regio de lucht niet in!

-> Bekijk ook de map van GoDrone voor de laatste updates

Dieren fotograferen in de lente

In de lente worden er ook heel veel dieren geboren. Ook op boerderijen is de lente het geboorteseizoen voor de vele dieren die er leven. Tijdens de lente worden er onder andere jonge kalfjes, konijntjes, kuikentjes en lammetjes geboren.

Jonge dieren zijn niet alleen schattig, maar ook zeer fotogeniek! Dieren fotograferen is wel een uitdaging. Dieren kunnen snel bewegen, ze zijn vaak erg levendig. Het beste als je dieren wilt fotograferen, is dat je afstand houdt.

Om dieren te fotograferen is een telelens van 135mm,100-400mm of 150-600mm aan te raden. Houd je ISO zo laag mogelijk en verdere instellingen op F 5.6 of 2.8. Je diafragma op 2.8 is erg mooi om een wazige achtergrond te creëren.

Zet je camera op ‘eye focus’ zodat de kop van het dier mooi scherp kunt vastleggen. Daarnaast is een snellere sluitertijd aan te bevelen. Gebruik een snellere sluitertijd zodat, als het dier ineens snel beweegt, je mooie bewegingen kunt vastleggen. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte.

Vogels fotograferen is altijd een hele uitdaging. Kies voor de ‘sport’-stand als je dieren gaat fotograferen en zet je instellingen op ‘burstmode’ dan kun je meer foto’s achter elkaar aan maken.

Ook komen er in het voorjaar weer veel insecten en amfibieën tevoorschijn. Bijen, vlinders, lieveheersbeestjes, kikkers en padden en libellen. Heb je een macrolens? Dan kun je insecten erg mooi vastleggen. Met een macrolens zie je heel veel mooie details van de kleine insecten die je met het blote ook niet zult zien.

Ga je de natuur in? Zorg ervoor dat je vlak na zonsopgang aanwezig bent. De dieren komen in beweging en dan zijn er nog weinig bezoekers zodat je dieren goed kunt spotten.

Tip -> Fotografeer dieren zoveel mogelijk op ooghoogte, ja dat kan betekenen dat je eens op de grond moet liggen. Alles voor een mooie foto, toch? 🙂

Handig! -> Volg de weersvoorspellingen op buienradar.nl. Gaat het regenen? Of is de lucht grauw en grijs? Dan kan het teleurstellend zijn omdat je ISO behoorlijk omhoog moet wat meer ruis op je foto’s weer zal geven die je in de nabewerking niet goed kunt herstellen. Soms ontkom je er niet aan om de ISO te verhogen.

Fotograferen in de natuur

Natuurlijk moet je er ook eens lekker op uit gaan in de natuur. Alle bomen en struiken krijgen weer bladeren, het bos kleurt weer groen. Neem bij een wandeling ook zeker je camera mee. In heel Nederland zijn tal van mooie natuurgebieden waar je naast de bossen en de bomen ook herten, vossen, vele soorten vogels en zandhagedissen kunt tegenkomen.

Ga je de natuur in, kies dan voor de juiste witbalans en hou ook hier je ISO goed in de gaten. Uiteraard kun je in de nabewerking nog aan de slag gaan met je foto’s maar een goed begin is het halve werk!

De natuur is prachtig vlak voordat de zon opkomt. Een moerassig gebied of een landerij met een molen biedt mooie mogelijkheden voor landschapsfoto’s.
In de wintermaanden duurt het langer voordat de zon opkomt, wellicht is dat het enige voordeel aan de wintermaanden maar voor de lente en zeker de zomermaanden moet je vroeg uit de veren als je de mooie natuur wil gaan vastleggen.

Landschapsfotografie is wel anders dan de dieren. Bij het fotograferen van de zonsopkomst en zonsondergang ga je merken dat je al snel een statief moet gaan gebruiken, omdat de sluitertijd snel te langzaam wordt om uit de hand te kunnen fotograferen.

Tip-> Wil je weten wanneer de zon precies opkomt of ondergaat? Gebruik dan de app Magic Hour (App Store) of Golden Hour (Google Play Store).

Tijdens de eerste lente weken is de kans op mist groot. Mist zorgt voor prachtige foto’s zeker tijdens het gouden uur. Ook zonneharpen in de bossen zijn prachtige momenten om vast te leggen.

Portretfotografie in de lente

De natuur leent zich perfect voor portretfotografie en familieshoots. Fotograferen tussen de bollenvelden of bloesems, maar ook in de bossen waar de bomen weer mooi groen kleuren.

Het is gedaan met de grauwe wintermaanden, de lente is in aantocht! Fotograferen in de lente voor de mooiste foto’s.

Ga er lekker op uit in de lente

Fotografen

Hoi! Mijn naam is Jeroen, ik fotografeer alles wat ik mooi vind! Mijn kinderen staan daarbij…
Mijn naam is Simone en woon in Emmen. Mijn hobby’s zijn fotografie, wandelen en lezen….
Hoi, mijn naam is Marcel Ik woon met vrouw en kinderen in Utrecht. In mijn vrijetijd…
Ik ben Monique Kok en woon in het mooie Eelde in de provincie Drenthe. Mijn…
  Fotograferen is inmiddels een wat uit de hand gelopen hobby, ik ga er graag op…

Ik fotografeer in mijn schaarse vrije tijd vooral in de natuur.