Fotograferen in de sneeuw
Dagje naar de sneeuw in België? Ach waarom ook niet, lets go! Wij gaan een dag ‘dronen’ en fotograferen in de sneeuw.
Fotograferen in België
Natuurgebied Hogevenen
Landschapsfoto’s maken met drone
Drone foto’s maken in de sneeuw
Fotograferen in de sneeuw
Drone locaties in Nederland
Fotograferen in België
Fotograferen in de sneeuw is een uitdaging op zich i.v.m. de instellingen en uitdagingen voor je camera en voordat het wit winters weer is in Nederland vergt het nog meer geduld en veelal pech want helaas kunnen we in Nederland nooit echt goed genieten van het winterse weer. Als je dan leest en hoort dat het vlak over de grens bij Limburg in België wel wit is, dan is een tripje naar België zo gepland.
Vanuit Drenthe is het wel een flink stuk rijden (lees ruim 4 uur rijden). Wij willen eigenlijk voor zonsopkomst bij de eerste locatie zijn wat betekent dat we rond 3 uur in de auto zitten voor een ‘dagje fotograferen in de sneeuw’. Het voordeel is dat het erg rustig is op de weg, de nodige koffie en adrenaline zorgen ervoor dat we precies op tijd aankomen.
We rijden naar De Hoge Venen in België daar waar er minstens 10 cm sneeuw ligt. Met de drone en de camera in de aanslag gaan we de zonsopkomst vastleggen, waarna we de bossen in gaan wandelen om mooie foto’s te gaan maken.
België – Natuurgebied Hogevenen
We zijn op 750 m hoogte in Natuurgebied de Hoge Venen. Dit natuurgebied is onderdeel van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. De Hoge Venen ligt op een hoogvlakte, grotendeels in de Ardennen. Het gebied ligt in Wallonië in oostelijk België in de provincie Luik en in een stukje aangrenzend Duitsland.
Al rijdend over de grens gaan we van +5 graden naar -7,5 graden en zien we ineens overal sneeuw. Het is een hele bijzondere gewaarwording. Zodra we naar ‘boven’ rijden (lees op 750m hoogte), rijden we het ene moment door de sneeuw en is het mistig en op het andere moment is de lucht kraakhelder. Het zal nog spannend worden als we eenmaal op de locatie zijn. De eerste stop is bij Signaal van Botragne en daar zijn we precies op tijd. De zon komt op en het lijkt een mooie zonsopkomst te worden.
We trotseren de kou en niet geheel onbelangrijk zorg ik er ook voor dat onze camera, drone en batterijen goed beschermd blijven. De lucht kleurt heel even bijzonder mooi op waarna het helaas daarna toch weer grijzer wordt en helaas ook blijft de rest van de dag.
De drone gaat direct de lucht in en het levert gelijk wel een hele bijzondere foto op. De omgeving vanuit de lucht gezien is echt prachtig. De bomen zijn gehuld in sneeuw en zodra de dag echt begint wordt alles nog mooier.
Lang stilstaan is geen optie, niet voor ons maar ook zeker niet voor onze gear. We besluiten de bossen in te gaan op zoek naar mooie composities.
Landschapsfoto’s maken met drone
Ik fotografeer veelal dieren in de natuur. Ik zie prachtige composities voor landschap foto’s maar merk ook dat ik daar niet heel veel geduld voor heb. Met de drone is dat wel anders. Met de drone kun je beelden maken die unieker zijn en de vergezichten vind ik adembenemend. Ik heb de DJI mini pro 3 en met een wideangle lens op de drone zijn de beelden nog breder. Je kunt met deze drone ook horizontale foto’s en filmpjes maken, erg handig voor sociale media berichten. Ik fotografeer in RAW zodat ik ze ook nog wat kan bewerken.
Drone foto’s in de sneeuw
De DJI drone is echt makkelijk te bedienen, en de beelden vanuit de lucht zijn gewoon vele malen bijzonderder dan vanaf de grond. Je ziet van alles wat je normaal niet zou zien op bijvoorbeeld 50 meter hoogte is de wereld al heel anders. Wij checken in de speciale drone app hoe hoog we in deze regio mogen vliegen en of er nog beperkingen zijn. Als er bijvoorbeeld een NO-fly zone is dan is het beter om die regels niet te overtreden. Als er controle is kunnen dit namelijk hoge boetes worden! In deze regio mag het allemaal en daarom kunnen we meerdere malen met een gerust hart met de drone de lucht in.
Een maal in de lucht kun je ook de camera recht naar beneden richten wat een nog mooier perspectief weergeeft. Wat wel heel belangrijk is, dat het wind stil is wat vandaag het geval is. De drone blijft dan mooi stabiel in de lucht wat ten goede komt van de foto’s.
Tip -> Fotografeer in burst modus, dan maak je 3 of 5 foto’s tegelijk en deze kun je dan weer stapelen in photoshop waardoor de foto er nog scherper uit zal komen te zien.
Fotograferen in de sneeuw
Ik heb uiteraard ook mijn camera meegenomen en vandaag heb ik de Gmaster 85mm lens aan de camera. Normaal loop ik met de 150-600mm lens rond, maar vogels en wildlife laat ik vandaag voor wat het is. We hebben behalve wat sporen in de sneeuw (gelukkig) ook niets gezien vandaag.
Het is wel belangrijk om eerst naar de instellingen te kijken voor de juiste witbalans. De witbalans zet ik altijd op de automatische stand. Maar op een dag zoals vandaag is een stand zoals “daglicht” of “bewolkt” ook een goed idee. Sneeuw fotograferen is niet makkelijk door de eentonige kleur. Vandaar dat ik deze van automatisch toch naar daglicht zet. Uiteraard kun je in de nabewerking ook nog aan de slag gaan met de witbalans.
Tip -> Ik loop vandaag niet rond met een statief, al is dit wel aan te bevelen. Door belichtingscompensatie te gebruiken kun je de belichtingstijd verlengen of verkorten. Als je sneeuw gaat fotograferen wil je veelal de belichtingstijd verlengen. Als er overwegend wit in je onderwerp is kun je het beste twee stops overbelichten. Controleer dit ook in je histogram of je voldoende hebt overbelicht. Een foto met veel wit heeft in je histogram een piek aan de rechter kant.
De batterijen hou ik in mijn binnenzak van de jas. De camera kan wel tegen wat sneeuw en kou maar de batterijen hebben het wel erg zwaar bij -7 graden. De camera stop ik in mijn jas zodra de drone de lucht in gaat. Zo voorkom ik ook dat de camera vochtig wordt.
Tip -> De batterijen gaan extra snel leeg tijdens koude omstandigheden. Daarom heb ik extra mee genomen vandaag.
Na de eerste stop gaan we naar de 2e stop van de dag. Wij stoppen bij het natuurgebied Midden in de Hoge Venen met vlonder- en wandelpaden die dwars door moerassen en lage heuvels en de bossen loopt. Doordat het een heel drassig gebied is zijn de vlonderpaden aangelegd. Je loopt eigenlijk dwars over het drassige gebied.
Ook hier gaan we met de drone wat rondjes vliegen en maken we mooie foto’s met ‘kerst’ bomen die bepakt zijn met sneeuw en ijs.
Voordat we richting Nederland rijden stoppen we nog even ‘snel’ bij De Gileppestuwdam. De Gileppestuwdam staat in de gemeenten Jalhay en Baelen. We maken hier geen lange wandeling wat overigens wel erg aanlokkelijk is, maar wij lopen even naar het water om te genieten van de panorama uitzichten die we vast leggen met de camera en de drone laten we nog even om de grote leeuw ‘los’ die als koning van België pronkt op de promenade.
Drone locaties in Nederland
Dan is het tijd om terug te gaan naar het hoge noorden. Vooraf aan onze trip naar België hadden we nog een paar ‘haltes’ bedacht waar we met de drone konden gaan vliegen in het zuiden van Nederland. Wellicht is het tijdens de zomer aanlokkelijker om er te vliegen met een drone maar in het kader ‘nu we er toch zijn’ rijden we toch nog langs een paar locaties.
We rijden Nederland binnen in Limburg en de eerste stop is in Vaals. Bij het Drielandenpunt staat een labyrint die vanuit de lucht erg mooi te fotograferen is. Ook rijden we langs ’s Hertogenbosch waar we 2 keer stoppen. We gaan ‘even’ kijken bij de Moerputtenbrug en de Zuiderplas.
Het vliegen met de drone is erg aanstekelijk en leerzaam deze dag. Hoe meer vlieguren je maakt des te beter leer je de drone kennen en dat geeft vertrouwen. Ik vind het tot nu toe wel lastig om boven het water te gaan vliegen. Ik denk telkens, wat als de drone ineens neerstort. Maar langzamerhand vertrouw ik er alsmaar meer op.
Na de 6e stop begint de vermoeidheid toe te slaan en besluiten we dat het genoeg is geweest voor vandaag en gaan we maar snel door naar huis.
Een dag naar de sneeuw, was een dag;
- die om 3 uur begon
- van ruim 400 km heen rijden
- van -5m naar een hoogte van 750m
- van ruim 20 km wandelen in prachtig sneeuw rijk gebied in België
- van vele foto’s van mijn camera en drone.
- van ruim 400 km terug rijden
Wat een dag! Ik heb er volop van genoten!
Carla