Siberische grondeekhoorn fotograferen

Ik ga richting Tilburg, in het Wandelbos in Tilburg leven de Siberische grondeekhoorntjes.

Siberische grondeekhoorn

Ze zijn heel schattig en ze staan al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ik wil heel graag Siberische grondeekhoorn fotograferen. Naast mijn eekhoorn vriendjes die ik veelal in een vogelhut fotografeer, staan deze kleine grondeekhoorntjes ook op mijn bucketlijstje.  Om deze kleine beestjes in het wild te fotograferen hoef ik gelukkig niet naar Siberië.

Siberische grondeekhoorn fotograferen

Op een zonnige dag reed ik vanuit Drenthe voor een zakelijke afspraak richting Noord-Brabant. Aangezien het wel een stukje rijden is, kom ik niet alle dagen in deze regio. Ik heb mijn Sony A7riii meegenomen en zodra de tijd het toelaat dan rij ik naar het Tilburgse wandelbos om de Siberische grondeekhoorntjes te gaan zoeken.

Ik had via Instagram bij ‘collega’ fotografen wat informatie ingewonnen, het schijnt niet een hele zoektocht te zijn. Eenmaal in Tilburg is het bos makkelijk gevonden. Ik ben er niet heel vroeg en en vraag me af of ze wel tevoorschijn zullen komen want ik hoor veel kinderen in het bos.

Als ik ga fotograferen dan ga meestal vroeg of tegen de avond op pad. Hoe rustiger het is, des te gunstiger het is dat je dieren kunt tegen komen. Door de afspraak in de regio waag ik toch een gokje om het ditmaal in de middag te proberen. Vol goede moed wandel ik met een emmertje met lekker nootjes het bos in.

SIGMA 100-400MM F/5-6.3

Ik heb aan mijn camera de 100/400mm lens vast geklikt. Deze lens is compact van formaat, al gebruik ik deze niet heel vaak. Ik neem vaker de 150/600mm mee. Maar ik verwacht dat ik met de 100/400mm goed uit de voeten kan. Deze lens is uitermate geschikt voor zowel close-ups als foto’s over langere afstanden.

Tilburgs Wandelbos

Eenmaal in het bos, loop ik een beetje rond. Op een gegeven moment zie ik allemaal boomstronken in het rond op de grond. Daar scharrelt er ineens wat rond. Het is zo klein, ik kan het niet eens goed zien. Ik besluit daar eens te gaan zitten. Op een aantal plekken leg ik wat nootjes neer en dan is het een kwestie van rustig afwachten. Nog geen 5 minuten verder en het krioelt er van de kleine Siberische grondeekhoorntjes, en wat zijn ze snel!

Ik blijf altijd eerst verwonderd kijken, vaak ben ik dan te laat maar in dit geval zijn het er zoveel dat ik eerst even rustig kan blijven kijken en ‘analyseren’. Op deze manier wennen ze ook wat aan mij. Ik merk als snel dat mijn sluitertijd naar 1/4000 gaat. Het is een mooie dag waardoor de ISO mooi laag zal kunnen blijven.

Vanuit de ene hoek valt de zon er een beetje in en vanuit de andere hoek is het wat donkerder. Ik focus me op het lichte stuk en stel de camera in op f 5.6 om mooie bokeh te creëren en of om de grondeekhoorntjes mooi op de voorgrond te fotograferen. Ze zitten lekker te knagen aan de nootjes en dartelen de hele tijd in het rond.

Binnen een uur heb ik al honderden foto’s gemaakt, en voordat ik het doorheb heb ik ruim 3 uur op mijn krukje bij de grondeekhoorntjes gezeten.

Tips

De Siberische grondeekhoorntjes zijn makkelijk te fotograferen, ze zijn de aanwezigheid van mensen wel wat gewend.

Paar tips om de Siberische grondeekhoorntjes te fotograferen;

  • Probeer te fotograferen als het mooi licht is. Zo kun je mooi bokeh creëren
  • De Siberische grondeekhoorntjes zijn snel en overal, blijf rustig en focus je op 1 plekje
  • Na een aantal eerste foto’s kun je wat gaan experimenteren, leg bijvoorbeeld wat nootjes op moeilijkere plekjes
  • Blijf rustig zitten, ze komen echt heel dichtbij
  • Fotografeer gehurkt of neem een krukje mee zo kom je bijna op ooghoogte
  • Neem de tijd

Siberische grondeekhoorntjes zijn slimme beestjes, ze kunnen ook wel capriolen uithalen. Hou ze goed in de gaten.

Leestip -> Natuurfotografie over de grondeekhoorntjes

Siberische grondeekhoorntjes in Tilburg

Oorspronkelijk komt de Siberische grondeekhoorn voor in Siberië. In Nederland zie je ze veelal in dierentuinen. In Nederland zijn ze zijn ook in het Wandelbos in Tilburg te vinden. Er zijn verschillende verhalen rondom het kleine diertje. Het schijnt dat het verhaal over de Siberische grondeekhoorntjes begint in 1932.

Toen destijds Tilburgs Natuur Dierenpark de deuren sloot viel er een kist met de Siberische eekhoorns van een wagen. De kleine beestjes ontsnapten uit de kist en vluchtten de Oude Warande in. Ondanks vele pogingen om de Siberische grondeekhoorntjes te vangen, is het niet geheel gelukt. De kleine beestjes zijn volop te vinden in het Tilburgse bos.

Ik ben verliefd! De ‘gewone’ eekhoorntjes zijn als zo schattig, deze kleine grondeekhoorntjes zou ik zo meenemen naar huis!

Wil jij ook Siberische grondeekhoorntjes fotograferen? Ze zijn van april t/m oktober actief!

Ik ga zeker nog een keer terug naar Tilburg!

Carla

Fotografen

Mijn naam is Simone en woon in Emmen. Mijn hobby’s zijn fotografie, wandelen en lezen….
Ik ben Monique Kok en woon in het mooie Eelde in de provincie Drenthe. Mijn…
Hi, leuk dat je op mijn profiel komt kijken! Naast mijn werk als fysiotherapeut fotografeer…
Ik bezit een sterke drive en ambitie als fotograaf. De technische kennis en vaardigheden, nodig voor…

Ik fotografeer in mijn schaarse vrije tijd vooral in de natuur.

Hi! Leuk dat je mijn foto’s komt bekijken!