HBN 6 – Han Bouwmeester
Afgelopen maanden heb ik een aantal fotohutten van Han Bouwmeester, o.a. de 1XL en de HBN 4 bezocht.
Bijzonder hoe je in prachtige setting op een dag vele soorten vogels en eekhoorntjes een dag kunt volgen en vastleggen op de camera. Ik werd op de website van Han Bouwmeester getriggerd door Fotohut 6 en 10. Aangezien ik zelf in Groningen woon leek me vogelhut 10 ideaal. Maar ik las dat in HBN6 ook ijsvogels zijn gespot, en die wil ik graag vastleggen.
Ik heb gelijk een datum uitgezocht en op naar Overijssel! Eenmaal bij de hut aangekomen, heb ik alles geïnstalleerd en kon het wachten beginnen. Ik voel de spanning in me opkomen omdat ik uiteraard niet weet welke vogels zich vandaag laten zien, en vooral of de ijsvogel er zal zijn.
De dag begint wel goed! De omstandigheden zijn goed. Het is wel koud, het water een tikkeltje bevroren maar het zonnetje schijnt ook en het is droog. Er zijn wat stapelwolken gedurende de dag maar over het algemeen is het goed te doen voor de camera.
Camera setting
Vandaag wil ik onder de ISO 2500 blijven. Ik stel de camera in op;
- ISO tussen de 1000- 2500
- F 6.3
- Sluitertijd tussen de 640/5000
Fotohut HBN 6
In de ochtend is het erg rustig. Een meerkoet, wat eenden en kleine vogels zijn druk in en om het water. En dan ineens uit het niets is hij er… De ijsvogel! WOW! Verbluft schiet je dan veel foto’s als later blijkt dat meneer echt wel even op z’n plek blijft zitten wordt ik rustiger. Als hij dan naar een andere plek vliegt is dat bijna niet te volgen zo snel is hij.
Ik zou een bepaalde plek wel fijn als hij daar gaat zitten i.v.m. de ideale instellingen die je dan kunt behalen, maar daar denkt deze meneer toch wel anders over. Daardoor stel je telkens je ISO en sluitertijd bij. In het begin ben ik nog wat gestresst maar dan blijkt toch wel snel dat ze een tijdje op de zelfde plek zitten. De ijsvogels is er een tijdje, vist heel even en daarna zijn er wat roofvogels in de buurt waardoor het lijkt alsof de ijsvogel weer weg is.
IJsvogels
Ze zijn razend snel en daar ligt ook gelijk de uitdaging. Nadat de ijsvogel analyseer ik gedrag een beetje. Ik stel mezelf een nieuw doel, maar dan moet hij wel op die bepaalde stok gaan zitten i.v.m. het licht.
Na ruim 2 uur, het moment dat je denkt.. ach ik heb al veel mooie foto’s komt hij ineens nog een keer in de setting. Deze keer wil ik proberen hem in de vlucht, duik of al wassend vast te leggen. De ISO wil ik zo laag mogelijk houden en de sluitertijd hoog. Leuk bedacht, maar de ijsvogel denkt niet echt met me mee. Wel gaat hij op zoek naar eten en maakt meermaals een duik. Jeetje wat is hij snel!
Vele foto’s later gaat de ijsvogel beschuttend zitten en wordt het donkerder waardoor de ISO naar 6400 zal gaan. Dat is het moment dat ik besluit naar huis te gaan. Wat een dag! En wat een mooie vogel. De kleuren, dat koppie, het eigenwijze en als de zon er op schijnt schittert de blauwe kleur. Wat is de ijsvogel een super mooi vogel! De dag vliegt letterlijk aan me voorbij. Het is bijzonder om heel dicht, bijna in het water te zitten. Al wandelend krijg je ze niet zo voor je lens. Deze vogels heb ik onder andere gezien:
- Gaai
- Winterkoning (heel kort)
- Waterhoen
- Vink
- Roodborst
- Koolmees
- Pimpelmees
- IJsvogel (m)
- Ganzen en eenden.
Conclusies van de dag? Bij thuiskomst gelijk nog een keer gereserveerd!
Wil je meer van mijn foto’s van ijsvogeltjes zien? Bekijk ze hier.
Bekijk meer foto’s in mijn portfolio Volg mij ook via Instagram