IJsvogels fotograferen
IJsvogels fotograferen dat is 1 van mijn bucketlist, maar als je dan eenmaal de ijsvogel hebt vastgelegd wil je nog een keer en nog een keer!
IJsvogel spotten
Wat een prachtig mooi vogeltje is de ijsvogel. De vel blauwe kleuren, de lange snavel, de eigenwijze blik, alles van de ijsvogel is mooi! Onderscheid is er ook, het mannetje heeft een zwarte snavel en de snavel van het vrouwtje heeft een oranje onderkant.
De eerste keer dat ik voor het ijsvogeltje ging was in de hut van Han Bouwmeester. Geduldig moest ik wel zijn die dag, maar zomaar na een uurtje wachten zag ik hem ineens in de verte op een tak. En zo snel dat hij er was, zo snel vloog hij ook van tak naar tak. Helemaal gestrest van de eerste ontmoeting, klik ik erop los. Dat levert al leuk aantal foto’s op, maar na een tijdje ging hij zelfs even poseren en liet hij zien hoe goed hij kon vissen. Het is niet makkelijk om vast te leggen, maar wel een prachtig moment!
Ik heb de hele tijd op mijn Sony camera de 150-600mm lens en door de Sirui balhoofden is de camera makkelijk wendbaar. Na een tijdje is de ijsvogel letterlijk gevlogen en kunnen we even naar de resultaten kijken.
Het is nog vroeg in het jaar, dus van een spel met mannetje en vrouwtje is geen sprake, maar ik ben eigenlijk een beetje sprakeloos over dat ik de ijsvogel überhaupt heb gezien. Vlak voordat ik wil opruimen want dan ben je ineens zomaar ruim 2 uur verder, zit meneer ineens weer in de setting.
Hij en ook ik krijg er wederom geen genoeg van. De parmantige ijsvogel gaat vlak naast me zitten waardoor ik hem nog dichterbij op de foto kan zetten. Helaas is het wel een wat sombere dag waardoor de ISO omhoog schiet. Veel lager dan 6400 kom ik niet. Ik hoop de ruis via Lightroom weg te kunnen werken. Doordat ze zo snel zijn moet je ook wel ronde de 1000 – 4000 sec. fotograferen.
Al met al was mijn eerste ontmoeting met de ijsvogel meer dan geslaagd!
IJsvogel workshop
In meerdere vogelhutten in Nederland kun je de ijsvogel fotograferen. De vogelhutten van Arjan Troost en Han Bouwmeester in Overijssel bijvoorbeeld. Ook in Drenthe en Groningen zijn enthousiaste liefhebbers van de ijsvogel. De Vogelhut ” rond de Waterplas ” is zo’n prachtige locatie in Veendam.
Bij Fotohut RDW kun je vanuit meerdere hutten de ijsvogel fotograferen in een natuurlijke omgeving. Op de verschillende locaties in Nederland worden speciale broedplekken gecreëerd en laten de kenners tijdens de broedperiode (hobby)fotografen toe om een dag te komen fotograferen.
Garantie dat de ijsvogel zich laat zien is niet gegarandeerd, de natuur laat zich niet dwingen uiteraard.
Het mooie van de speciale vogelhutten is dat je met een 100-300 of 150-600mm lens de ijsvogels goed kunt vastleggen. Je zit relatief dichtbij, en doordat je verscholen zit verstoor je de vogels niet.
Het vergt een hoop geduld en snelheid met je camera om het perfecte plaatje vast te leggen en als de ijsvogel dan zomaar ineens in de takken gaat zitten dan is scherpstellen weer een dingetje. Al met al geniet je niet alleen ijsvogel voor je camera maar wordt je vaak ook vermaakt als je alleen al naar het vogeltje kunt kijken dichterbij dan in de natuur als je rondwandelt.
Een hele bijzondere workshop IJsvogels fotograferen geeft Jeroen Stel. Hij geeft privé workshops op een prachtige locatie, waar je zelfs de vogel duikend in het water kunt vastleggen. Jeroen leert je tijdens de 3 uur durende workshop de kneepjes van het vak. Met de lenzen van 300mm de 70-200 en als je die hebt een groothoeklens leg je de ijsvogel op bijzondere wijze vast.
Lees hier alles over de privé workshop van Jeroen Stel
IJsvogels, waar kun je ze spotten
Uiteraard kun je de ijsvogel ook in de natuur spotten. De favoriete plek van de ijsvogel is langs stromend, helder water en het liefst met wat bomen en struiken langs de kant. Het gaat de ijsvogel uiteraard om het voedsel, dus als er langs stilstaand water veel vis te vinden is, kun je daar de ijsvogel ook spotten. het het mannetje eenmaal een ijsvogel gespot dan kun je daar vaak nog eens kijken.
Mannetjes zijn namelijk territorium trouw. IJsvogels zijn klein en heel snel. Ze kunnen kennelijk wel 80 kilometer per uur vliegen! Ook aan het geluid kun je de ijsvogel goed herkennen. Ze maken korte en schelle fluittonen, ik herken heel erg KOMHIER KOMHIER in de tonen 🙂
Beluister hier het geluid van de ijsvogel.
Als je op pad gaat in de natuur voor de ijsvogel neem dan zeker je verrekijker mee. Heb je eenmaal de ijsvogel gespot kun je er van op aan dat het zijn vaste plek is, is hij even weg. blijf rustig zitten want waarschijnlijk zie je hem zo weer terug komen.
IJsvogels kom je niet alleen tegen in de natuur, ook in stadsparken en in de tuin kun je de ijsvogel tegenkomen. Kijk op Waarneming.nl vvoor ijsvogels in jouw omgeving.
Leuk om te lezen: Wandel.nl met tips waar je het ijsvogeltje zoal kunt treffen!
Ook op facebook zijn er verschillende groepen waar je mooie foto’s kunt bekijken.
Wil je meer van mijn foto’s van de ijsvogels zien? Bekijk ze hier.
Inmiddels heb ik meerdere vogelhutten gepland om de ijsvogels te fotograferen.
Bekijk meer foto’s in mijn portfolio Volg mij ook via Instagram
Laat een reactie achter