Lightpainting
Er werd mij eens gevraagd; Wat fotografeer je het liefst, ik dacht direct… ALLES.
Maar als je wat langer verdiept in fotografie dan gaat je interesse inderdaad naar een bepaalde richting. Als het dan een (leuke) zoektocht is en je keuze ‘moet’ maken dan kom ik wel uit op:
- Dieren
- Steden
- Macro
- Drone
- Landschappen
Vaak maak je ook combinaties als je op pad gaat. Als je wandelt in een bos of landschap dan kijk je ook veel om je heen en kun je mooie planten en natuurverschijnsels ook gelijk vastleggen voor een mooie foto. Daarom neem ik, zodra ik op pad ga ook vaak mijn Macrolens mee. De 100-400 Sigmalens zit vaak standaard in mijn tas.
Ik weet wel dat ik niet te vaak wil wisselen want daar wordt ik zelf onrustig van.
Lightpainting
Na vele wandeltochten en bezoeken van meerdere vogelhutten waar ik heel graag kom, merkte ik dat mijn aandacht ook richting nachtfotografie ging. In de avonduren ga ik dan op pad voor speciale foto’s te maken met lange sluitertijden.
Ik ging opzoek via internet naar nachtfotografie kwam ik als snel ‘lightpainting’ tegen. Met lightpainting krijg je prachtige foto’s met lichtbundels. Het maakt de foto’s bijzonder en geeft vele mogelijkheden en toepassingen zijn legio. Voor lightpainiting kun je echt overal naar toe gaan!
Lightpainting hype
Light Painting wordt ook wel luminografie genoemd. Lightpainting wordt wel toegepast in Nederland, dor fotografen, maar het is bekender in het buitenland. In Amerika zijn vele websites waar je tutorials vind en waar je artikelen kunt kopen. Enthousiast als ik altijd ben heb ik via Lightpainting.com o.a. een starterspakket aangeschaft en na het bekijken van een aantal tutorials ben ik op pad gegaan.
Lightpainting locaties
Er zijn tal van locaties te bedenken, het strand, bij een waterpoel, een verlaten terrein of in het bos. Er moet zo weinig mogelijk licht zijn, oftewel je kunt het beste op zoek gaan naar een plek die zo donker mogelijk is. Het hoeft niet perse donker te zijn, want een tunnel of tijdens het blauwe uurtje kun je ook mooie lightpainting foto’s maken. Een oude fabriek, steiger bij een meer, een Urbex locatie of bij een gebouw (al dan niet verlaten), tunnels, graffiti walls, het bos, de stad, het strand zijn allen mooie locaties voor Lightpainting.
Sommige plekken zijn ook spannend. Een verlaten terrein of een weiland met bunkers bijvoorbeeld. Er naartoe rijden brengt al wat spanning met zich mee. Zoek vooral geen locaties op die gevaarlijk zijn.
Lightpainting gear en instellingen
Ik heb altijd mijn Sony A7r III camera met 2 lenzen mee voor Light Painting, de 24-70mm en de 25-270mm. Ik neem een paar ‘Lightpainting swords’ – LightTube’s – Plexiglass Tools en Light writers en Color Hoods mee op pad.
Een statief en een goede zaklamp met genoeg lumen (900 – 1100 lumen) is aan te raden. De ideale instellingen liggen uiteraard aan het weer, de ideale instellingen vind ik;
- ISO 100
- F9/F11
- BULB modus
Een afstandsbediening is ook erg handig!
Lightpainting in Nederland
In Nederland is lightpainting wellicht nog wat minder bekend. Online kun je ook wel spullen vinden en als je besteld uit bijvoorbeeld Amerika wordt het net zo makkelijk naar je toe gezonden als vanuit Duitsland of België. Denk wel om dat als je gaat shoppen buiten de EU dan moet je ook nog invoerrechten betalen.
Ik heb ook een bedrijf gevonden in Nederland waar je super gave LightTubes kunt kopen bij Marcello Geerts. De effecten van een LightTube zijn zo mooi, en de mogelijkheden zijn eindeloos! Marcel en zijn collega’s reageren snel voor al je vragen!
Tip: Je kunt bij Marcello Geerts ook een workshop volgen.
Shop je gear hier:
- Marcello Geerts voor LighTubes
- Light Painting Brushes voor Swords – Plexiglas en veel tutorials
- Dennis Smith – Lightballs
- Ants on a Melon
Uiteraard kun je ook zelf aan de slag gaan om een eigen LightTube te maken. Met een transparante buis, gekleurde folie en een goede zaklamp kom je al heel ver.
Lichtbronnen kunnen van alles zijn, sterretjes, fietsverlichting, staalwol, kerstlampjes, gekleurde flessen etc.
Lightpainting tips
Ik ben geen pro, zeker niet zelfs maar ik kan wel wat tips geven over hoe ik ben gestart.
Bepaal de compositie, stel je camera goed in en denk vooral aan het scherpstellen op de plek waar je zelf gaat om te ‘lightpainten’. Onthoud de plek goed of leg er even een tas of iets anders neer om scherp te stellen. Ben je niet alleen, vraag dan die persoon om er even te gaan staan. Thats it! Dan kun je al los gaan!
Een camera waar je diafragma, sluitertijd en ISO handmatig op de camera in te stellen is wel het beste. Bepaal de ISO ligt aan de omgeving waar je bent. Zo heb je bijvoorbeeld tijdens het blauwe uurtje een lagere ISO en een kleiner diafragma, en als het donkerder is dan moet je dat wellicht bijstellen.
Maak diverse verschillende ‘moves’ per foto en bekijk tussendoor ook even naar je resultaten. Door gebruik te maken van een lange belichtingstijd (BULB is aan te raden) kun je de bewegende lichtsporen vastleggen of een voorwerp vanuit meerdere hoeken belichten. dit levert hele mooie creatieve foto’s op!
Heel Belangrijk -> Ga er vooral op uit! En experimenteer!
Door het ‘gewoon’ te doen leer je vanzelf hoe het werkt en hoe je mooie foto’s kunt maken. Maak veel verschillende bewegingen en blijf vooral rustig, als je aan het lightpainten bent kun je bijvoorbeeld tussentijds ook rustig van lichtbron en kleuren wisselen.
Tip -> Kijk ook eens op Youtube of op Cameranu.nl
Bekijk meer foto’s in mijn portfolio.