Noorderlicht in Nederland

Het noorderlicht in Nederland is een zeldzame verschijning!

Noorderlicht in Nederland

Het gebeurt niet zo vaak dat het Noorderlicht te zien is in Nederland.

Maar als het Noorderlicht waar te nemen is, is minnend hobby en professioneel fotograaf midden in de nacht op pad.

Noorderlicht in Nederland
Noorderlicht vastleggen met een camera
Noorderlicht zeldzaam in Nederland

De meeste kans op het Noorderlicht is tijdens de wintermaanden. De dagen zijn dan korter, de nachten langer en daardoor maak je meer kans om het noorderlicht tijdens de wintermaanden te zien. Niet voor niets is het noorderlicht in Noorwegen, Scandinavië vaker te zien.

De bron van het licht zijn vele geladen deeltjes die vanuit uitbarstingen van de zon het magnetisch veld van de aarde bereiken. Deze geladen deeltjes maken een lange reis van een tot drie dagen, waarna ze botsen met deeltjes zuurstof en stikstofmoleculen bij de polen. Door de botsing komen er energiedeeltjes vrij in de vorm van licht: het noorderlicht (bij de Noordpool) en het zuiderlicht (bij de Zuidpool). bron: KNMI

Noorderlicht in Nederland

Wil je het Noorderlicht zien? De meeste kans om het Noorderlicht te zien is in Noord Nederland en dan vooral langs de kust en op de Waddeneilanden. Om het Noorderlicht te kunnen zien moeten alle omstandigheden wel mee zitten. Bewolking, volle maan en ook luchtvervuiling kunnen spelbrekers zijn.

Het Noorderlicht is net als de Melkweg spectaculair om waar te nemen, in Nederland kun je het Noorderlicht eens in de paar jaar goed waarnemen. Hoe ontstaat het noorderlicht?
Lees er alles over op Weeronline.

De waarneming is al spectaculair, de kleuren kunnen uiteenlopen! Zie je met het blote oog veelal de groene kleur. Leg je het noorderlicht vast met je camera dan kun je ook de kleuren blauw, paars, rood, rose zien.

Noorderlicht vastleggen met een camera

Vaak is het noorderlicht met het blote ook niet te zien, in tegenstelling tot wanneer je het probeert met een camera.  Van belang is dat je camera op de ‘BULB’ stand kunt zetten. Het gebruik van een statief en afstandsbediening is ook aan te raden.

De ideale instellingen zijn F 2.8 – ISO rond de 400/1600 en sluitertijd tussen de 10 en 20 seconden. Zodra het verschijnsel begint probeer dan zoveel mogelijk foto’s te maken. Soms duurt het hele spektakel in de lucht slechts enkele minuten.

Fotografen fotograferen het spektakel ook wel in de ‘Bracketing’ stand. Dat wil zeggen dat ze 3, 5, 7 of zelfs 9 foto’s maken met verschillende licht invallen. Iedere foto die je dan maakt heeft dan 1 of 2 stops verschil.

Naderhand ga je dan die foto’s in Lightroom of Photoshop stapelen naar 1 foto. Weet je niet of jouw camera een ‘bracketing functie’ heeft? Kijk daarvoor in het menu van je camera. Het aantal foto’s van de reeksopname kan ook per camera kan verschillen.

Noorderlicht zeldzaam in Nederland

Het noorderlicht ontstaat tijdens een lange periode van veel zonneactiviteit. In Nederland komt dit ongeveer eens in de 10-11 jaar voor, dat komt omdat de zon een cyclus heeft van ruim 11 jaar. Daarnaast moeten alle facetten mee zitten om het goed te kunnen zien.

Eind maart en september is de grootste kans om het noorderlicht te zien met blote oog.  De beste locaties zijn richting de kust of op de Waddeneilanden. Voor het natuurverschijnsel heb je vooral veel geluld nodig en de meeste kans maak je tijdens de avonduren tussen 22.00 uur en middernacht.

Ga goed gekleed op pad en neem vooral een portie geduld mee!

Fotografen

  Fotograferen is inmiddels een wat uit de hand gelopen hobby, ik ga er graag op…
Hi, leuk dat je op mijn profiel komt kijken! Naast mijn werk als fysiotherapeut fotografeer…
Wat leuk dat je op mijn pagina kijkt…welkom! Ik ben Jessy Ninkeula en ik woon in…
Ik ben een getalenteerde dierenfotograaf die de unieke schoonheid en persoonlijkheden van dieren vastlegt, met…
Hi! Mijn naam is Patricia, ik woon in Utrecht met man en 3 kinderen. Ik…

Ik fotografeer in mijn schaarse vrije tijd vooral in de natuur.