Kun jij creatief denken? fotograferen is al creatief op zich. Maar om creatieve foto’s te maken moet je verder kijken dan de foto’s die je normaliter maakt. Wat maakt een foto creatief en hoe origineel ben jij?
Creatief fotograferen
Ik heb een creatieve achtergrond, maar tegelijkertijd ben ik ook ongeduldig en soms ook wel onrustig als ik op pad ga. Ik kan nadenken over een bepaald idee, maar in de praktijk ben ik dan alles wat ik had bedacht kwijt.
Ik kan gelukkig wel snel schakelen en op de locatie bedenken wat dan leuk is om te fotograferen. Tijdens het fotograferen krijg ik spontaan ideeën en daar ga ik dan vol overgave mee aan de slag.
Creatief fotograferen, wat is dat eigenlijk
Laightpainten
Fotograferen op de kermis
glazenbol
Foodfotografie
Macrofotografie
Beweging fotograferen
Reflectie
Creatief fotograferen, wat is dat eigenlijk
Als je een (hobby) fotograaf bent dan schaar jij je vaak tussen landschaps-, natuur-, dieren-, bloemen- en portretfotografen. Maar je kunt ook verder kijken dan dat! Maak jij wel eens creatievere foto’s?
Niet iedereen kan een foto ‘organiseren’. Foodfotografen denken vaak dagen na over die ene foto die ze willen maken. Het hele concept van product tot aan de scene wordt weloverwogen doordacht. Het grote verschil is wel dat als je door de natuur loopt, je meestal snel moet reageren om juist die ene vogel goed vast te leggen. Landschapsfotografen kijken voor ze op pad gaan naar speciale apps om bijv. zonsondergang of zonsopgang in de gaten te houden om dan vervolgens precies op het juiste moment, op de juiste plek te gaan staan om het perfecte (creatieve) plaatje vast te leggen.
Soms hoef je niet heel veel na te denken om een creatieve foto te maken en komt het plotseling op je pad, andere keren ga je alles goed voorbereiden om je perfecte foto te maken. De natuur laat zich niet dwingen en ook dieren in de natuur niet. Soms lukt je creatieve uitspatting, maar soms (lees vaak) ook niet. Ik kan met fotograferen alle kanten op met mijn creativiteit.
Misschien wil je het extreme opzoeken of juist de grappige kant op gaan. Houd uiteraard altijd rekening met veiligheid voor dier en de natuur.
Creatief fotograferen, iedereen kan dat!
In dit artikel geef ik je een aantal creatieve fotografie ideeën en technieken die ik waar ik mee werk, en waarmee jij ook direct aan de slag kunt gaan.
Lightpainten
Met licht in het donker of te wel lightpainten kun je heel creatief bezig zijn! Neem een zaklamp mee naar een plek waar het donker is, zet je camera op een statief. Instellingen van je camera: ISO 100 F 11/16 een sluitertijd van ongeveer 8 sec. tot BULB stand en je gaat ’tekenen in de lucht’.
Dit kan ook met een gekleurde lichtstaaf of bijvoorbeeld met vingerlichtjes. Als je eenmaal aan het lightpainten bent geslagen neemt je brein het al snel over. Allerlei ideeën van het maken van bloemen tot swirls en of mensen, alles kan!
Tip: Een graffitiwand en je ‘paint’ dan de muur, dan komt de graffiti tot leven!
Meer weten over lightpainten? Lees deze blog.
Fotograferen op de kermis
Ga naar de plaatselijke kermis, maar niet om te zwieren en zwaaien in de attracties, om met je camera bijzondere foto’s te maken! Neem je statief, afstandsbediening en je camera in de nachtelijke uurtjes mee naar de kermis. Heb je een macro lens? Neem deze ook zeker mee!
Hoe je op de kermis foto’s kunt maken ook met een macrolens lees je in deze blog.
Glazen bol
Met een ‘glazen bol’ kun je echt fantastische foto’s maken. Een glazen bol kan in het begin best lastig zijn. Je zult merken dat je opeens heel anders moet gaan kijken en dat je compositie een uitdaging wordt. Je moet telkens door je glazen bol heen kijken en je beeld bepalen. Het lastigste is dat je beeld door een glazenbol gespiegeld is. Door de weerspiegeling kan je creativiteit alle kanten op gaan!
In de nabewerking kun je het beeld ook omdraaien voor een extra leuk effect!
Ga je aan de slag met een glazen bol, dan is het wel verstandig om je statief mee te nemen en dat je telkens handmatig scherpstelt. Zorg ervoor dat je glazen bol stil ligt en denk er ook om dat op je de beeldstabilisatie van de camera uit zet, dat levert je namelijk scherpere beelden op. Zet de diafragma op bijvoorbeeld F 2.8 dan fotografeer je ook nog eens een zachte bokeh omgeving.
Kijk goed naar je compositie, wees creatief tot op het laatste moment. De mogelijkheden zijn dan eindeloos. Fotografeer dicht op de bol of juist op een afstand. Een glazenbol kun je ook goed gebruiken tijdens het lightpainten.
Leg je bol op een spiegel, maak daaromheen alles zo donker mogelijk. Zet je camera op een statief op ongeveer 4 á 5 seconden. Je moet scherpstellen op de glazen bol en zorg ervoor dat je de hele spiegel in beeld hebt. Lampen uit en camera aan! Ga vervolgens met gekleurde lichten achter de bol langs en na 4 á 5 seconden heb je een hele gave foto. Ga experimenteren, voor je het weet heb jij het SD kaartje vol met creatieve foto’s.
Bij het gebruik van een glazen bol zijn de mogelijkheden eindeloos! Wees wel zuinig op je glazen bol, krasjes en vingerafdrukken op je bol zal je terug zien op de foto.
Extra tip: Kijk ook uit met zonlicht. Een glazenbol werkt als een vergrootglas!
Foodfotografie
Foodfotografie is een vak apart. Chapeau voor alle specialisten in de foodfotografie. Een goede foodfoto maak je niet 1,2,3 dus dat is eigenlijk al niet voor mij weggelegd 🙂
Stiekem doet iedereen aan foodfotografie ook als je alleen foto maakt met een mobiele telefoon. Iedereen heeft wel eens een foto gemaakt van een bord eten of van een smakelijk toetje als je dineert in een restaurant. Een smakelijke foto is zo gemaakt. Maar een foodfoto maken met een verhaal of voor reclame doeleinden is echt een vak apart.
Food fotografie, ook wel culinaire fotografie genoemd, is een fotografie soort waarbij het doel is om eten zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Foodfotografie is specialistisch werk.
Het is niet makkelijk om een gerecht er appetijtelijk uit te laten zien én een goede foto te maken. Het kan zomaar gebeuren dat een overheerlijke spectaculaire taart er opeens niet meer zo smakelijk uit ziet door het oog van de lens. Bepaal de compositie, de achtergrond en de belichting. Denk goed na over kleuren en verlichting en de sfeer.
Lees dit artikel als je nog meer wilt weten over foodfotografie.
Tip: Wil je aan de slag met foodfotografie? Vraag bij een restaurant in de buurt of je een dag foto’s mag maken of duik je eigen keuken in en maak smaakvolle gerechten. Ga vooral veel oefenen en foto’s maken, wellicht wordt jij ook een goede foodfotograaf!.
Macrofotografie
Uiteenlopende creatieve mogelijkheden met macrofotografie! Macrofotografie is heel geschikt om out of the box te fotograferen. Macro kent heel veel technieken, macrofotografie gaat niet alleen over bloemetjes en de bijtjes. In ieder onderwerp zit potentie in om een macrofoto te worden, en met diverse effecten wordt een macrofoto erg creatief.
Bij macrofotografie bekijk je alles van dichtbij, alle details die je ziet bij macrofotografie zijn heel interessant en bijzonder. Een high key of low key foto zorg voor mysterieuze sferen en geeft ruimte tot verbeelding.
Macrofotografie met bokeh geeft je je foto’s een dromerig effect. Bokeh kun je op allerlei creatieve manieren in de macrofotografie inzetten. Gebruik een macrolens, een flitser met diffuser om mooie macrofoto’s te maken. Een statief kan erg handig zijn voor een scherpe macrofoto.
Beweging fotograferen
Eens geen haarscherpe foto’s! Een leuk idee om creatievere foto’s te maken, is tijdens je foto’s je camera te bewegen. Door beweging in je foto toe te voegen ga je ineens hele creatieve foto’s maken! Door een langere sluitertijd te kiezen op bijvoorbeeld een druk kruispunt of bij een rotonde, krijg je verbluffende foto’s van licht door je foto.
Sporters zoals schaatsers, fietsers of hardlopers of snelle auto’s vastleggen met een bewegende achtergrond heet ook wel ‘panning’.
Je gaat dan mee bewegen met je camera. Je beweegt mee met het onderwerp tijdens het maken van de foto. Als je dan snel genoeg reageert, dan zal je zien dat de achtergrond van de foto “beweegt”. Instellingen die ik vaak gebruik zijn F 2.8. / 5.6, ISO ligt aan de omstandigheden en probeer een zo snel mogelijke sluitertijd te behalen.
Heb je een zoomlens? Beweeg tijdens het klikken van de foto je zoomlens van voor naar achteren voor een heel mooi effect!
Reflectie
Ook reflectie kan erg creatief zijn. Wandelend door de stad bij plasjes water kun je hele leuke foto’s maken. Zet je camera bij de plas en kijk wat je dan ziet. Plaats je camera op een pittenzak of op een tafel statief om zo laag mogelijk te blijven of neem een spiegel mee en maak op dezelfde manier reflectie.
Meer creatieve foto’s
Ik ben zelf veel op pad en probeer dan altijd creatief te kijken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Regelmatig plaats ik mijn verhalen en ervaringen op mijn pagina hier op fotosquad.nl.
Bezoek regelmatig mijn pagina voor de nieuwste foto’s en verhalen.
Nog een leuke tip! Ga eens zeepbellen fotograferen! Hoe dat doet? Lees het hier
Bekijk alle foto’s in mijn portfolio Volg mij ook via Instagram