Fotograferen op de kermis

Gezellig een avondje naar de kermis!

Fotograferen op de kermis

Is er een kermis in de buurt? Neem je camera, statief en genoeg batterijen mee en ga creatief aan de slag met lange sluitertijden. In deze blog lees je alles over fotograferen op de kermis.

Ik ging onlangs eens met een fotografie workshop met Melvin Jonker mee de stad in naar de befaamde Meikermis in Groningen. Melvin leerde mij deze avond alles over de instellingen en waar je zoal naar kunt kijken voor de diversiteit foto’s die je kunt maken op een kermis. Een workshop met Melvin Jonker kan ik zeker aanbevelen!

Als je naar een kermis gaat, dan ga je er vaak naar toe om te zwieren en zwaaien, suikerspinnen en popcorn eten. Maar er zijn ook veel (hobby) fotografen die naar de kermis gaan om foto’s te maken. Op de kermis krijg je te maken met heel veel verschillende soorten licht en contrasten. Daarom fotografeer je op de kermis met lange sluitertijden. De effecten op de foto’s zijn heel apart en bijzonder creatief.

Welke lenzen neem je mee
Rondlopen op de kermis
Kermis fotograferen met een macrolens
Zoomburst
Beste tijdstip naar de kermis

Welke lenzen neem je mee

Wat neem je mee naar de kermis? Je camera met lens bijvoorbeeld een groothoek of zoomlens, een statief, afstandsbediening, volle battarijen en lege SD kaartjes. Een zoomlens of zelfs macrolens kan ik zeker aanbevelen. De instellingen van de camera: ISO gemiddeld 100-400 – f/11-f/16 en sluitertijden tussen de 8 en BULB stand.

Ik fotografeer in RAW en kan de kleuren en ook de witbalans nog in de nabewerking reguleren. Daarom heb ik de witbalans (bijna) altijd op automatisch staan.

Hou je lichtmeter in de gaten! Foto’s te licht of te donker, doordat je te maken krijgt met de vele verschillende soorten licht kun je het beste tackelen door de camera volledig handmatig in te stellen. Let daarbij op je lichtmeter, deze moet op op 0 (of 0,0), in het midden staan.

Ga vanuit daar beoordelen of je foto lichter of donkerder moet worden. Maak aan de hand daarvan aanpassingen in de instellingen. Is je foto te licht, zet je diafragma op een hoger getal (f/16 of f/22) en verkort je de sluitertijd. Is je foto te donker, stel dan in op een langere sluitertijd en zet je diafragma meer open (f/5.6 bijvoorbeeld). Op iedere locatie op de kermis, bij de draaimolen of botsauto’s is het licht verschillend, blijf daarom lekker experimenteren.

Je kunt er ook voor kiezen om de foto’s iets te overbelichten, je camera kan er wat moeite mee hebben door de vele knipperende lichtjes en daarom een donkere foto maakt.
Als je iets overbelicht ( 1 of 2 stops) dan wordt de foto iets donkerder en zal de attractie erg mooi oplichten in je foto.

Rondlopen op de kermis

Van te voren ga ik eerst een rondje maken over de kermis. Ik kijk naar de verschillende attracties en kijkt rond naar de mooiste composities. Ook gebouwen in de omgeving van de kermis zijn interessant om in de gaten te houden. Een attractie duurt gemiddeld 3 tot 5 minuten en in die periode kun je al mooie foto’s maken van attracties. In het begin van de actie gaan attracties nog wat langzamer, op het hoogte punt razen de kleuren door elkaar heen.

Op de kermis in Groningen kun je ook naar het bordes lopen van het gemeentehuis. Eenmaal op het bordes kijk je een beetje over de kermis heen. Met een mooie 14024mm lens kun je dan de kermis met de Martinitoren op de achtergrond mooi vastleggen.

Kermis fotograferen met een macrolens

Ik had pech dat ik ook op een avond op de kermis alleen mijn macrolens mee had. Ik had expres die avond maar 1 lens mee genomen (in het kader van niet te veel mee willen sjouwen) en thuis wist ik zeker dat ik de 85mm lens op de camera had gezet. Eenmaal op de locatie baalde enorm, i.p.v. de 85mm zat de macrolens aan de camera vast.
Ik zag de hele avond in duigen vallen, totdat ik toch op bepaalde punten ging staan, kijken en experimenteren met mijn macrolens wat verbluffende resultaten gaf.

Ik stelde scherp op de Martinitoren. voor de Martinitoren stond een groot reuzenrad. Even geduldig wachten totdat het reuzenrad ging starten en in de opvolgende minuten telkens foto’s maken van 5 tot 8 seconden. De foto’s die daaruit kwamen leken wel een regenboog met de Martinitoren prachtig verlicht op de achtergrond.

Bij de botsauto’s hetzelfde verhaal. Ik stelde scherp op een punt waar ze ook nog een toevallig veel langsreden in rondjes, ook hier stelde ik de camera in op telkens 8 seconden dat leverde echt mooie foto’s op.

Zoom burst

Zoom burst is een leuke creatieve techniek die je op de kermis goed kunt toepassen. Je maakt een zoom burst foto door tijdens je opname in- of uit te zoomen. Je krijgt dan een heel gaaf effect. Door het in- en uitzoomen krijg je diverse strepen te zien, maar je kunt nog wel het onderwerp herkennen. Je creëert vooral diepte door zoom burst toe te passen. Een statief gebruiken is wel noodzakelijk om vooral mooie, rechte lijnen te krijgen.

Beste tijdstip naar de kermis

Je kunt de hele avond fotograferen uiteraard. Maar als je net na zonsondergang op de kermis gaat fotograferen is de lucht wel op zijn mooist. Ik probeer altijd zoveel mogelijk standpunten laag, brede hoek en zelfs met een macrolens.

Je trekt wel bekijks met je statief en camera, bezoekers op je foto hoeft niet vervelend te zijn. Ze hebben echter niet door dat je veelal het icht opvangt met lange sluitertijden waardoor ze uiteindelijk niet eens op beeld komen te staan.

Experimenteer er op los! Ik wens je veel plezier op de kermis!

Carla

Fotografen

Ik bezit een sterke drive en ambitie als fotograaf. De technische kennis en vaardigheden, nodig voor…
Ik ben Erik Lei en hobbyfotograaf uit Friesland. Naast mijn baan als leerkracht in het…
Ik ben Monique Kok en woon in het mooie Eelde in de provincie Drenthe. Mijn…
Mijn naam is Jan, ik woon in de prachtige provincie Groningen. Ik ben graag buiten, uren…
Hoi! Mijn naam is Jeroen, ik fotografeer alles wat ik mooi vind! Mijn kinderen staan daarbij…
Ik ben Ton, fotografeer al meerdere decennia en hoop er veel mensen een plezier mee…