De zomer is een hele mooie periode en biedt veel mogelijkheden voor (hobby)fotografen. Vooral door de lange zomerse dagen kun je er tot laat in de avond op uit om mooie foto’s te maken.
Fotograferen in de zomer
Fotograferen in de zomer kan wel een uitdaging zijn. Het licht kan door de felle zon erg hard zijn. Je heb in de zomer te maken met grote contrastverschillen. Fel licht werkt reflecterend.
Portretfotografie in de zomer
Portretfotografie in de open lucht is een behoorlijke uitdaging in de zomer. Als fotograaf zorg je er meestal voor dat de zon achter je is. De felle zon in de ogen van je model is voor je model niet ontspannend, en daardoor krijg je meestal geen mooie foto’s. Het kan wel goed werken als je model schuin een andere kant op kan kijken, maar echt prettig is het niet om vol in de zon te staan.
Niet alleen de zon is lastig, maar ook de plekken waar de schaduw overheerst. Het is telkens goed kijken waar het mooiste licht vandaan komt om mooie foto’s te kunnen maken.
Tip! Ga aan de slag tijdens het gouden uurtje! Tijdens het gouden uur (dit is een uur voor de zon ondergaat) is het licht het zachtst en kun je hele sfeervolle foto’s maken met natuurlijk licht.
Fotograferen met tegenlicht
Tijdens de zomermaanden zijn er tal van onderwerpen te fotograferen. Een grote uitdaging voor een mooie foto is waarschijnlijk fotograferen met tegenlicht. Het vergt extra tijd, maar als je dit eenmaal onder je knie hebt kan het je hele mooie foto’s opleveren!
Je kunt ook een grijsverloopfilter gebruiken om de grote contrastverschillen tussen de lucht en voorgrond te verminderen of werken met een reportageflitser en/of een reflectiescherm om je onderwerpen goed uit te lichten.
Een reflectiescherm is er in verschillende kleuren. Een wit scherm verzacht het licht, een goudkleurig scherm geeft een warme tint terwijl een zilver scherm een koele tint geeft aan je foto’s. Werken met verschillende hulpmiddelen werkt inspirerend.
Lightpainting in de zomer
De avonden zijn lang tijdens de zomer. De zon gaat een periode pas na 21.00 uur onder. Zodra de zon ondergaat kun je volop aan de slag met lighttubes en lightpainting. Lightpainting in het bos of bij een bijzonder gebouw levert hele mooie foto’s op! Ook op het strand tijdens zonsondergang kun je ook aan de slag gaan om de ondergaande zon met een mooie lightpainting vast te leggen.
Meer weten over instellingen en lightpainting? Lees het hier
Onweer fotograferen
Het weer kan ook omslaan tijdens de zomermaanden. Zo kan het bijvoorbeeld flink onweren! Op pad gaan tijdens onweer is spannend en een uitdaging voor iedere fotograaf. Als je onweer wil vastleggen dan is het een kwestie van timing en enorm veel geluk hebben. Diverse weerapps, zoals Onweerrader, zijn aan te raden. Deze moet je dan goed in de gaten houden. Rij richting het water of open velden, dan kun je mooie composities maken. Het vergt wel timing om bliksem vast te leggen, het weer is altijd onvoorspelbaar en kan zomaar veranderen.
Belangrijk voordat je op pad gaat om onweer te fotograferen is de voorbereiding. Neem een groothoeklens mee en vergeet je statief niet. Heb je een afstandsbediening? Neem die dan ook zeker mee. Het allerbelangrijkste is je eigen veiligheid! Ook snelheid is geboden, want een onweersbui duurt vaak niet lang. Maak daarom vooraf een duidelijk plan, zorg er ook voor dat je de compositie al hebt bepaald.
Ga tijdens het onweer vooral experimenteren met ISO en sluitertijden. Een afstandsbediening voorkomt bewegingsonscherpte bij het fotograferen.
Melkwegfotografie
Is het een hele heldere avond? De Melkweg zie je vaak niet met het blote oog. Hoge ISO (vanaf 3200) – 10/15 seconden en diafragma zo groot mogelijk oftewel laag getal. F1.4 – F2.8 zijn vaak het meest ideaal om de Melkweg te fotograferen.
Plaats je camera op een statief kijk naar je compositie en zorg er dan voor dat je eerst scherpstelt. De Melkweg kun je het beste op open vlaktes fotograferen. Probeer ook een voorwerp, zoals een boom in water, op de voorgrond vast te leggen.
Je kunt je camera het beste handmatig scherpstellen. Dat vergt wel veel geduld! Scherpstellen doe je op zo’n fel mogelijke ster dan klik je naar de M-stand en je bent klaar om de Melkweg te fotograferen. Nog een belangrijk punt: alleen in complete duisternis heb je kans om de Melkweg te zien.
Apps zoals Planets kunnen je goed op weg helpen om de Melkweg te vinden.
Appstore ->Planets – Android en iOS
Fotograferen tijdens de zomermaanden
De zomermaanden zijn bij uitstek ideaal om eropuit te gaan met je camera of drone.
Met een macrolens trek je de natuur in om insecten te fotograferen. Ga je de natuur in om insecten te fotograferen? Ga er dan zo vroeg mogelijk op uit! Insecten zijn dan nog bevangen door de dauw en nog niet zo snel en bewegelijk. Ook aan het einde van de dag is de activiteit een stuk minder dan overdag.
Met een groothoeklens ga je de stad in of fotografeer je landschappen. De natuur staat volop in bloei. Je vindt prachtige bloemen aan de struiken, en bomen vol in het blad. In de parken is er volop sfeer en in de landschappen kun je de zomer optimaal vastleggen.
Wil je de natuur in? Neem een telelens mee! Een telelens kun je goed gebruiken in de natuur en zorg voor een snelle sluitertijd, en zet je camera op AFC. en probeer zo stil mogelijk te blijven. Houd wel altijd een veilige afstand, kom je te dichtbij dan kun je dieren afschrikken en zijn ze voor je het weet vertrokken. Doe ook vooral donkere kleren aan en draag geen parfum. Dieren ruiken je op grote afstand en zullen dan niet tevoorschijn komen.
Een paar wandeltips:
- De Hoge Veluwe
- Amsterdamse Waterleidingduinen
- Oostvaardersplassen
Je kunt overal in Nederland de natuur in! Van Drenthe tot aan Limburg en van Zeeland tot aan Overijssel, dit zijn stuk voor stuk grote, bosrijke natuurgebieden. Hier kun je een salamander tot roofvogels of spechten, ijsvogels, reeën, lepelaars of zelfs flamingo’s tegenkomen.
Bokeh fotograferen in de zomer
Een mooie vorm van fotografie is ‘bokeh’. Bokeh kun je goed toepassen in de zomer. Bokeh is vooral scherptediepte foto’s maken. Leg de nadruk op de voorgrond en met een groot F-getal bijvoorbeeld f2.8, of nog beter: f1.8 – f1.4. Dan wordt de achtergrond wazig. De grootte van je diafragma is belangrijk bij het creëren van bokeh.
Bokeh is een kwestie van smaak en kan soms onrustig overkomen. Dat ligt helemaal aan de achtergrond. Bokeh is niet alleen maar een wazige achtergrond. Je kunt dit ook beïnvloeden. Door effecten als lichtbolletjes op de achtergrond toe te passen veranderd de sfeer in de foto direct.
Als je in het bos loopt kun je hele mooie bokeh-foto’s maken als je goed kijkt waar de zon invalt. Met een macrolens kun je ook hele mooie bokeh creëren.
Het bokeh-effect
Als je van fotografie houdt, dan kom je bokeh zeker eens tegen in je foto’s je kunt met bokeh ook heel creatief te werk gaan. Experimenteer met verschillende lichtbronnen voor andere soorten bokeh. Dat kan met kerstlichtjes in verschillende kleuren, lichten in de omgevingen met veel reflecterende voorwerpen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Nog meer tips voor zomerse foto’s? Bekijk bij de fotografen de vele foto’s van natuur tot aan straatfotografie die wekelijks worden aangevuld, je vindt hier ook creatieve foto’s gemaakt met lightpainting en bokeh.
Geniet van de prachtige hobby tijdens de zomer!