Gebouwen fotograferen

Leuk om te doen! Neem je camera mee naar een architectonisch gebouw!

Gebouwen fotograferen

Vele (hobby) fotografen gaan er graag op uit om gebouwen te fotograferen. De uitdaging is onder andere de vorm, en het gebouw helemaal op 1 foto vast leggen, of juist niet. De lijnen, vormen en herkenbare facetten spelen een belangrijke rol evenals de omgeving.

Fotografie tips
Architectonische gebouwen
Fotograferen van gebouwen
Architectuurfotografie
Architectonische gebouwen in Nederland
Gebouwen in de avond fotograferen
Gebouwen fotograferen met een drone

Fotografie tips

Als je gebouwen wilt gaan fotograferen, zijn er een aantal facetten waar je rekening moet moet houden.

Hierbij enkele tips die je kunnen helpen:

  1. Kies de juiste tijd van de dag: De beste tijd om gebouwen te fotograferen is meestal tijdens het gouden uur, kort na zonsopgang of kort voor zonsondergang. Het licht is op dat moment zachter en warmer en kan een mooi effect geven op de gebouwen.
  2. Zoek een interessante compositie: Kijk naar het gebouw en probeer een interessante compositie te vinden. Overweeg verschillende hoeken en perspectieven om het gebouw zo goed mogelijk vast te leggen.
  3. Gebruik een statief: Als je een statief gebruikt, kan dat ervoor zorgen dat je foto’s scherper zijn en voorkomt dat trillingen van de camera het beeld beïnvloeden.
  4. Pas de belichting aan: Afhankelijk van de lichtomstandigheden moet je mogelijk de belichting van je camera aanpassen. Als het gebouw bijvoorbeeld in de schaduw ligt, kun je de belichting iets verhogen om ervoor te zorgen dat het gebouw goed belicht is.
  5. Wees geduldig: Soms kan het even duren voordat het licht perfect is of de mensenmassa’s zijn verdwenen. Heb geduld en blijf wachten totdat je de perfecte opname kunt maken.
  6. Bewerk je foto’s: Zelfs de beste foto’s kunnen soms een beetje bewerking nodig hebben. Overweeg om de helderheid, contrast of scherpte aan te passen om de foto nog beter te maken.

Architectonische gebouwen

Architectonische gebouwen zijn gebouwen die een bijzondere architectuur of ontwerp hebben, deze gebouwen worden veelal beschouwd als cultureel of historisch belangrijk. Deze gebouwen kunnen variëren van historische kerken en kastelen tot moderne wolkenkrabbers en musea.

Architectonische gebouwen zijn vaak ontworpen door beroemde architecten en hebben unieke kenmerken en elementen die kenmerkend zijn voor hun tijdperk en stijl. Deze gebouwen kunnen ook belangrijke symbolen zijn voor een stad, regio of land, en worden vaak gebruikt als toeristische attracties en nemen een belangrijke plaats in onze cultuur, geschiedenis en samenleving.

De bijzondere gebouwen worden gewaardeerd om hun esthetiek, ontwerp en culturele betekenis en zijn prachtige objecten om te fotograferen!

Architectuurfotografie

Als je architectuur wilt fotograferen, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

Probeer een gebouw te vinden dat uniek is en interessante kenmerken heeft. Overweeg de architectuur, kleuren en vormen van het gebouw bij het maken van je keuze. Afhankelijk van het gebouw en de compositie die je wilt maken, is het veelal nuttig om een groothoeklens te gebruiken zo kun je meer van het gebouw vast leggen. Een telelens kun je gebruiken om de vele details vast te leggen en is handig om in te zoomen.

Zoek een interessante compositie. Kijk naar het gebouw en probeer een interessante compositie te vinden. Overweeg verschillende hoeken en perspectieven om het gebouw zo goed mogelijk vast te leggen. Het gebruik van natuurlijk licht kan een groot verschil maken in architectuurfotografie. Ga bijvoorbeeld fotograferen tijdens het gouden uur, kort na zonsopgang of kort voor zonsondergang, wanneer het licht zachter en warmer is.  Als je gebouwen wilt fotograferen is het belangrijk om de verticale lijnen recht te houden. Ga daarom je camera goed positioneren. Je kunt uiteraard ook nog corrigeren tijdens de nabewerking.

Belangrijke tip -> Focus op details. Naast het vastleggen van het hele gebouw, kan het ook de moeite waard zijn om in te zoomen op interessante details, zoals ornamenten, ramen, deuren en trappen.

Architectonische gebouwen in Nederland

Er zijn veel architectonische gebouwen in Nederland die het bekijken waard zijn.

  1. De Rotterdam is een gebouw op de Wilhelminapier in Rotterdam. De Rotterdam is een modern gebouw in de vorm van drie torens die met elkaar verbonden zijn. Het gebouw heeft een prachtig uitzicht over de stad Rotterdam.
  2. Het Groninger Museum is een van de bekendste gebouwen in Groningen en is ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Mendini. Het museum heeft een opvallend ontwerp met kleurrijke gevels en organische vormen.
  3. Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de beroemdste musea in Nederland en heeft een prachtige neogotische architectuur.
  4. De van Nellefabriek is een prachtig iconisch gebouw uit de jaren 30 en is een van de beste voorbeelden van de moderne architectuur in Nederland.
  5. Het Centraal Station in Amsterdam heeft een prachtige architectuur met een mix van oud en nieuw,
  6. De Erasmusbrug Rotterdam. De Erasmusbrug verbindt de noord- en zuidoever van Rotterdam en heeft een opvallende asymmetrische pyloon die de brug ondersteunt.
  7. De Markthal Rotterdam: De Markthal is een modern gebouw dat een overdekte markt huisvest. Het gebouw heeft een uniek ontwerp met een kleurrijke plafondschildering.
  8. Het Provinciehuis Groningen: Dit gebouw is ontworpen door de architect Gunnar Daan en heeft een opvallende driehoekige vorm. Het is een van de meest duurzame gebouwen van Nederland.
  9. De Zeelandbrug: Deze brug verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland en is een van de langste bruggen van Nederland.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele architectonische gebouwen in Nederland. Er is nog veel meer te ontdekken ook in Drenthe en Limburg zijn vele mooie gebouwen te vinden.

Gebouwen in de avond fotograferen

Het fotograferen van (architectonische) gebouwen in de avond kan prachtige en indrukwekkende resultaten opleveren. Ga je in de avond fotograferen, gebruik dan ook een statief. Tijdens de avond avond is er minder licht, daarom heb je een langere sluitertijd nodig. Hierdoor is het belangrijk om een statief te gebruiken om trillingen en bewegingen te voorkomen en de foto’s scherp te houden. Een afstandsbediening kan heel behulpzaam zijn of fotografeer altijd met 2 seconden extra zodat er geen trillingen kunnen ontstaan.

Experimenteer met je belichting. Het juiste belichtingsniveau kan een groot verschil maken bij het fotograferen van architectonische gebouwen in de avond. Probeer verschillende belichtingstijden en belichtingswaarden (diafragma, ISO) om de perfecte balans tussen licht en donker te vinden.

Het beste tijdstip om gebouwen in de avond te fotograferen is tijdens het blauwe uur, dat is het moment na zonsondergang en voor volledige duisternis. Op dit moment is de lucht nog blauw, waardoor er een mooi contrast ontstaat tussen het gebouw en de lucht. Maak ook gebruik van reflecties! Reflecties op gebouwen kunnen voor interessante en creatieve foto’s zorgen. Zoek naar wateroppervlakken, ramen of glanzende oppervlakken die het gebouw reflecteren.

In de avond zijn de gebouwen ook vaak verlicht. Verlichte gebouwen kunnen je indrukwekkende foto’s opleveren. Maak gebruik van de verschillende lichtbronnen en de schaduwen die ze creëren om het gebouw op een creatieve manier vast te leggen. Ook het gebruik van filters kunnen je goed helpen om het lichtinval beter tot zijn recht te laten komen. Polarisatiefilters en Grijsfliters zijn ideale hulpmiddelen architectuurfotografie.

Lees meer tips bij deze Inspiratiecursus van Zoom.nl

Gebouwen fotograferen met een drone

Het fotograferen van bijzondere gebouwen met een drone kan een spectaculair perspectief bieden! Voordat je begint met het fotograferen met een drone, moet je de regels en voorschriften kennen die van toepassing zijn op het gebruik van drones in Nederland. Met je drone de lucht in gaan kun je wellicht het beste doen tijdens of vlak na zonsopgang en voor zonsondergang, wanneer het licht zacht en warm is. Dit kan helpen om de textuur en kleuren van het gebouw te accentueren.

Experimenteer met verschillende hoogtes, hoeken en composities om het gebouw vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Kijk ook naar het omliggende landschap en de omgeving om te zien hoe het gebouw in de context past.  Vlieg niet te dicht bij mensen of gebouwen en vermijd gebieden met hoge windsnelheden.

Zorg ervoor dat je drone goed is opgeladen, controleer de instellingen, en maak jezelf vertrouwd met de bediening van de drone voordat je gaat vliegen. Plan ook de route en het gebied dat je gaat fotograferen.

Extra leestip: Architectuurfotografie van De Rooijfotografie 

Fotografen

Ik ben Erik Lei en hobbyfotograaf uit Friesland. Naast mijn baan als leerkracht in het…
Hi, leuk dat je op mijn profiel komt kijken! Naast mijn werk als fysiotherapeut fotografeer…

Ik fotografeer in mijn schaarse vrije tijd vooral in de natuur.

Hi! Leuk dat je mijn foto’s komt bekijken!

Mijn naam is Jan, ik woon in de prachtige provincie Groningen. Ik ben graag buiten, uren…
Ik ben een getalenteerde dierenfotograaf die de unieke schoonheid en persoonlijkheden van dieren vastlegt, met…