Vandaag ga ik op ijsvogel avontuur! Ik heb een ijsvogel workshop bij Jeroen Stel gepland.
De afgelopen maanden ben ik meermaals in diverse vogelhutten geweest, heb ik workshops gevolgd in de natuur maar ook bij Melvin Jonker heb ik Stad en Landschapsfotografie workshops gedaan. Ik rij door heel Nederland naar verschillende natuurgebieden en wandel door steden, dan kom je echt van alles tegen om te fotograferen.
Voordat ik op pad ga, beslis ik welke lens ik vastklik op mijn Sony camera en daarmee maak ik dan ook de keuze wat ik wil fotograferen. Ga ik bijvoorbeeld naar de Oostvaardersplassen dan neem zet ik de 150-600mm lens op de camera vast. Ga ik het bos in, dan klik ik de macrolens vast aan de camera.
IJsvogels
In mijn zoektocht naar wat ik echt leuk vind (nog steeds heel veel) qua fotografie volg ik al een tijdje een aantal fotografen waar ik zeer van onder de indruk ben. Jeroen Stel is daar 1 van. Ik zag dat hij ook workshops geeft, waaronder 1 met duikende ijsvogels.
Ik ben verzot geraakt op deze kleine blauwe vogel en bezoek regelmatig vogelhutten van onder andere Han Bouwmeester en Arjan Troost waar ik de ijsvogel al heb kunnen fotograferen. Ook in de Oostvaardersplassen heb ik de ijsvogel al gespot. Vogels en eekhoorntjes zijn snel, maar een ijsvogel is heel snel. Zijn vlucht en duik, het gaat echt allemaal heel snel.
De allereerste ontmoeting was ook al zo bijzonder, ik zat in de HBN6 van Han Bouwmeester en na heel lang wachten en gissen waar de ijsvogel zal verschijnen, zat hij ineens uit het niets in de verte op een tak. Dan raak je even lichtelijk in paniek en zorg je ervoor dat je hem zo snel mogelijk vast hebt gelegd. Zo snel als hij er toen was kan hij ook weer weg zijn. Maar de ijsvogel kan ook minuten op de zelfde tak blijven zitten.
Gaat de ijsvogel vissen dan moet je nog sneller schakelen. Je sluitertijd moet minimaal naar de 1/4000 en met een beetje mazzel schijnt de zon en kun je de ISO laag houden. Meestal ‘speel’ je tijdens het fotograferen constant met de sluitertijd en ISO. Ik heb altijd de Sigma 150-600 dan op de camera en fotografeer op F5.6 – F8.
Ik krijg het aardig voor elkaar (al zeg ik het zelf) maar duikend is echt een lastige klus. Veel foto’s met slechts wat waterdruppels of de ijsvogel net half in beeld of alleen nog de snavel in beeld. Daar ligt ook de uitdaging en blijft het een fantastische waarneming iedere keer weer.
Jeroen Stel
Jeroen Stel is een gepassioneerde Natuurfotograaf. Hij maakt niet alleen prachtige foto’s hij verdiept zich ook helemaal in de dieren. Ook fotografeert Jeroen al 25 jaar de ijsvogel en plaatst werkelijk prachtige foto’s, en toen ik merkte dat hij workshops geeft met o.a. ijsvogels heb ik hem gelijk een bericht gestuurd.
Deze workshop met ijsvogels moet ik meemaken! Hij fotografeert de ijsvogels ook onderwater en gelukkig reageerde hij al snel over de mogelijkheden. In zijn eigen ijsvogel hut heeft hij een bijzondere setting gecreëerd waardoor hij de ijsvogel al duikend naar visjes fotografeert. Mijn fotomaatje was net zo enthousiast als ik, een afspraak was snel gemaakt!
Lees meer over Jeroen Stel
Workshop Jeroen Stel
In de vroege morgen rijden wij vanuit het Noorden naar het midden van het land. Jeroen staat ons op te wachten om naar zijn hut te rijden. Eens geen uitgebreid plattegrond om uit te zoeken waar de hut staat is ook wel fijn.
Midden in het bos op een stuk land staat een klein hutje met een setting in het water. We maken kennis met Jeroen en zijn passie voor ijsvogels is opmerkelijk. Hij weet echt heel veel over de ijsvogel, zijn gedrag, zijn bewegingen en zijn gewoontes. Voordat hij bij ons komt zitten in de hut, doet Jeroen zijn waadpak aan en gaat de setting klaar maken. De ijsvogel kijk op een afstandje toe. Hij wil zijn jongen voeren maar moet even wachten totdat wij klaar staan.
In het water een kleine setting met 3 kokers waar flitsers in komen en op een kleine afstand daarvan een statief in het water met de camera. De camera wordt scherp gesteld op 1 vast punt en vanaf de hut gaan we die bedienen. Wij zetten de 150-600mm op de camera vast en dan zijn we er klaar voor. Doel is dat de ijsvogel gaat vissen en dan is het een ‘kwestie’ van timing oftewel we moeten tijdig drukken. Ik richt mij ook op het aanvliegen van de vogel en krijg tips van Jeroen hoe je dat het beste kunt aanpakken.
ISO heeft Jeroen altijd op automatisch staan, maar ik ben gewend om dit telkens bij te stellen. ISO van 12800 is echt hoog en dan komt er veel ruis in de foto’s ik blijf liever rond de 4000.
Jeroen verteld over het programma DxO die dat er heel goed uithaalt. Vol vertrouwen ga ik er toch in mee. Dat scheelt wel een hoop werk aan instellingen tijdens het fotograferen. De ijsvogels zijn zo snel! Sluitertijden van minimaal 1/5000 is zeker nodig, inclusief het grauwe weer van deze ochtend is de automatische ISO toch wel handig.
Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn actief in de ochtend, helaas wordt er niet veel gedoken omdat er nog een mannetje op de setting de boel aan het verstoren is. De werkwijzen die Jeroen toepast zoals de flitsers en waterbak is een hele klus om specifieke foto’s te maken. Jeroen zoekt ook altijd naar een verhaal achter zijn foto’s en dat intrigeert mij enorm!
Hij legt uit: ‘Een hert in het najaar burlend, ja prachtig, maar het dier is alle jaargetijden bijzonder’. Jeroen analyseert jaren lang het gedrag, en als je dan gaat spelen met meerdere camera’s, flitsers etc. en dan niet alleen overdag maar ook in de avonduren op pad gaat, dan krijg je de meest uiteenlopende foto’s en ga je met je foto’s een verhaal vertellen.
Ik ben een hobbyfotograaf die van alles leuk vind om te doen. ‘Luk raak fotograferen’ zei ik tegen Jeroen. Dat vond hij niet, maar een jaar of nog langer de focus op 1 dier zal me verder brengen in de fotografie aldus Jeroen. Dat geld voor alle facetten in fotografie uiteraard. En dan hoeft het niet zo ‘extreem’ zoals Jeroen dat doet maar het is natuurlijk heel interessant om 1 specifiek dier te gaan doorgronden en dan te fotograferen.
De workshop Jeroen Stel vliegt voorbij en wij staan helemaal aan! Onze SD kaarten zijn vol. De ijsvogels vliegen nog druk heen en weer en zwaaien ons uit. Wij rijden terug naar het noorden. Jeroen trekt zich nog even terug in zijn ijsvogel hut.
Logisch! zou ik ook doen.
IJsvogels en meer
Jeroen gaat er veel op uit. Niet alleen de ijsvogel heeft zijn interesse maar ook hij vind net als ik heel veel dieren interessant. Het verschil is wel dat hij professioneel fotograaf is en ik het ‘slechts’ voor de lol fotografeer, daarom heeft hij veel meer tijd om de dieren te doorgronden en analyseren.
Ik ben zeer enthousiast! Ik ga er over nadenken of ik een jaar lang of nog langer 1 dier wil gaan fotograferen om een verhaal te leren maken en vastleggen, of ik ga me meer verdiepen in de Landschapsfotografie. Keuzes…
Wil je meer weten over de ijsvogel? www.ijsvogels.nl
Bekijk alle foto’s in mijn portfolio Volg mij ook via Instagram